Parhaimmillaan HDR-kuva on lähellä luonnollista näkymää |
HDR-Kuvat pähkinänkuoressa
HDR (High Dynamic Range) -kuvilla tarkoitetaan sellaisia valokuvia, jotka sisältävät enemmän sävyjä eli dynamiikkaa kuin mitä normaalit monitorit tai tulostimet voivat näyttää. Yleensä HDR-kuva on yhdistelmä useasta eri valoituksella otetusta valokuvasta, joiden kaikki värisävyt ovat käytettävissä yhtä kuvaa muokattaessa.Tone Mapping -prosessointi
Kuvien käsittely HDR-muodossa mahdollistaa erittäin voimakkaiden efektien käyttämisen, koska käytettävissä oleva värisävymäärä on huomattavasti suurempi, kuin mitä lopulliseen kuvaan tarvitaan. Jotta tällaisia korkean dynamiikan sisältäviä kuvia voidaan katsoa normaaleilla näyttölaitteilla, pitää kuvan dynamiikka kutistaa takaisin normaaliksi LDR-kuvaksi. Tämä tapahtuu joko yksinkertaisesti poistamalla värisävyjä lineaarisesti koko sävyalueelta, tai käyttämällä ns. Tone Mapping -prosessointia, jolla voidaan korostaa paikallista kontrastia ja saadaan siten aikaan jopa hyvin surrealistisia kuvia.Tällainen tonemapping-prosessoitu normaalin dynamiikan kuva ei enää ole HDR-kuva, vaikka niitä näin virheellisesti usein kutsutaankin. Yleisesti ottaen en pidä näistä nk. Tonemapped HDR-kuvista niiden korkean värikylläisyyden sekä eräänlaisen "karkkimaisuuden" vuoksi ja olen jopa kyllästynyt tällaisten kuvien tulvivaan määrään - ja ennen kaikkea laatuun - Flickerissä ja muilla kuvasivustoilla.
Exposure Fusion -prosessointi
Taannoisessa Magic Lantern -ohjelmistoa koskevassa jutussani mainitsin ohjelman automaattisen HDR-kuvien ottamiseen liittyvistä uusista ominaisuuksista. En ole vielä ehtinyt (uskaltanut) asentaa Magic Lanternia kameraani, mutta HDR-kuvien ottaminen kuitenkin jäi jotenkin mieleeni pyörimään. Samoin ajatus siitä, että pitäisi ottaa selvää mikä nykyään on järkevin ohjelma HDR-kuvien yhdistämiseen, ja kuinka välttää lopputuloksen liioiteltu värikylläisyys.
Olen aina välillä törmännyt netissä myös hienoihin HDR-kuviin, jotka eivät näytä värien sekamelskalta, vaan ovat lähempänä luonnollista valokuvaa, mutta jossa varjoissakin sävyjä on selvästi enemmän kuin yleensä. Kaivoin netistä hieman ajantasaista tietoa HDR-kuvauksesta ja löysin uuden termin, joka selittänee nämä tyylikkäämmät kuvat ja niiden tekotapaa. Uusi oppimani termi on nimeltään Exposure Fusion. Se tarkoittaa karkeasti ottaen sitä, että eri valotukset yhdistetään normaaliksi valokuvaksi ilman HDR-muunnosta.
Kyseessä ei siis olekaan HDR-kuva, vaan sävyjä poimitaan varjo- ja huippuvalo kohtiin automaattisesti niistä valotuksista, joissa niitä eniten on saatavilla, ja yhdistetään kuvat suoraan ilman välissä muodostettavaa HDR-kuvaa. Eli varjokohtiin poimitaan sävyt ylivalotetusta kuvasta ja huippuvalokohtiin alivalotetusta kuvasta. Erona HDR-kuvaan on se, että HDR-kuvassa on kaikkien kuvien koko sävyala käytettävissä muokkaamiseen.
Nyt siis tiedän suunnilleen, minkälaisia kuvia haluaisin saada aikaiseksi, mutta en sitä että kuinka ja millä ohjelmalla. Opin myös, että monissa HDR-kuvien muodostamiseen tarkoitetuissa ohjelmissa on tämä Exposure Fusion -prosessointi mukana vaihtoehtona Tone Mapping -prosessoinnille. Olen siis ilmeisesti oikealla polulla kuitenkin.
|
|
|
Kolmesta eri valotuksesta (-2EV, 0EV ja +2EV) yhdistetään HDR-kuva. |
HDR-kuvien muodostamiseen käytettyjä ohjelmia on paljon
Lightroom on 4.1-versiosta lähtien mahdollistanut 32-bittisten HDR-kuvien muokkaamisen. Otin asiasta selvää ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuvasarjan kuvat avataan ensin Photoshoppiin, yhdistetään siellä ja tallennetaan 32 bittiseksi tiff-kuvaksi, jota sitten voidaan muokata Lightroomissa. Kuullostaa muutoin loistavalta ratkaisulta, paitsi että asian voi unohtaa koska en omista Photoshoppia.
Kun etsin tietoa HDR-ohjelmista, putkahti HDRsoftin Photomatix esiin vähän väliä. Kokeilin Photomatixin trial-versiota, mutta en oikein vakuuttunut siitä, että se olisi etsimäni ohjelma. Ominaisuuksien puutteesta sitä ei kyllä voi moittia, pikemminkin päin vastoin. Photomatix on erittäin monipuolinen ohjelma, mutta kaipaan ehkä hieman suoraviivaisempaa työkulkua. Löysin kuitenkin juuri HDRsoftin sivuilta ratkaisun, 24. elokuuta ilmestyneen Lightroom -pluginin, jolla voi yhdistää kuvat suoraan Lightroomin sisällä 32-bittisiksi tiff-kuviksi. Ohjelma tekee siis saman minkä Photoshop, mutta maksaa alle 30 euroa. Kuullostaa paremmin harrastelijan budjettiin sopivalta hinnalta. Jos omistaa Photomatixin, saa pluginin käyttöön ilmaiseksi.
Pluginin avulla voin siis yhdistää eri valotuksella otetut raw-kuvat 32-bittisiksi HDR-kuviksi ja säilyttää nämä aitoina HDR-kuvina Lightroomissa. Lisäksi kuvan ulkoasun muokkaaminen ja sävyjen säätö voidaan tehdä tutuilla Lightroomin säätimillä erillisen ohjelman sijaan. Lightroomin Export-toiminnon avulla nämä säädetyt kuvat voidaan muuttaa normaaleiksi jpg-kuviksi vaikkapa nettiin lataamista varten. Siis aivan samalla tavalla, kuin raw-kuvatkin. On erittäin hyvä asia, että raw-kuvien kanssa käyttämäni työskentelytavat pysyvät samanlaisina myös HDR-kuvien kohdalla.
HDR-kuvan muodostaminen Lightroomissa
Tästä esimerkistä käy selville, kuinka yksinkertainen prosessi on käyttämällä HDRsoftin pluginia ja Lightroomin säätötyökaluja. Ensin valitaan eri valotuksella otetut kuvat Lightroomissa. Tämän jälkeen valitaan hiiren oikealla napilla avautuvasta valikosta Export - Merge to 32-bit HDR.
Ruudulle avautuu valikko, jossa on muutamia säätömahdollisuuksia. Selitän tässä hieman jokaista valintaa niin hyvin kuin osaan ja sen mukaan kuin olen asian ymmärtänyt.
'Align images' kohdistaa kuvat, mikäli ne on otettu käsivaralta, kuten tässä esimerkkitapauksessa (kannattaa aina käyttää kuitenkin jalustaa HDR-kuvien ottamiseen).
'Crop aligned result' rajaa yhdistetyn kuva automaattisesti. Mikäli kuvat on otettu käsivaralta, on alempi 'by matching features' -vaihtoehto kokemuksieni mukaan tehokkaampi.
'Remove ghosts' -poistaa varjokuvia lopullisesta kuvasta automaattisesti.
'Reduce noise' poistaa kuvan kohinaa automaattisesti, tosin minä teen kohinan poiston mielummin käsin Lightroomissa.
Lopuksi valitaan kuvan nimeämiseen liittyviä asioita sekä pinotaanko kuva automaattisesti muiden kuvien kanssa. Itse teen jokaisesta kuvasarjasta pinon, jonka päällimmäisenä kuvana pidän valmiin HDR-kuvan.
'Use Half Floating Point format' säästää valmiin HDR-kuvan viemää levytilaa.
'Scale pixel values to fixed range' kannattaa pitää päällä. Se säätää valmiin kuvan oletusvalotusta Lightromin oletusasetusten perusteella. Muuten valmis kuva saattaa näyttää joko liian vaalealta tai tummalta Lightroomissa.
Merge -painikkeesta painamalla Lightroom alkaa yhdistää kuvia. Tässä voi kestää hetken aikaa koneen tehosta riippuen. Valmis kuva ilmestyy automaattisesti Lightroomiin alkuperäisen kuvan viereen. Lopullisen kuvan säätäminen tehdään Lightroomissa. Kuten kuvasta näkyy, sekä Highlights-, että Shadows-säätimiä voi nyt käyttää huoletta kuvan laadun siitä kärsimättä.
Minkälaisen kuvan lopullisesta HDR-kuvasta haluaa, riippuu tietenkin jokaisesta kuvaajasta itsestään. Minä koitan pitää lopullisen kuvan sellaisena, että siitä ei heti edes huomaa, että kyseessä on HDR-kuva. Sama pätee oikeastaan kaikkeen kuvankäsittelyyn, mitä kuvilleni teen.
Muitakin tapoja HDR-kuvan yhdistämiseen on olemassa
Toisaalta, mikäli kuvien käsin säätämiseen ja se opetteluun ei ole kiinnostusta tai aikaa, niin on ehkä helpompaa käyttää jotain HDR-kuvien tekemiseen suunniteltua ohjelmaa. Ehkä suosituin näistä on HDRsoftin Photomatix PRO. Ohjelma sisältää erittäin paljon valmiiksi muokattuja asetuksia ja profiileita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Lisäksin ohjelman lisenssillä saa yllä esitellyn Lightroom-pluginin ilmaiseksi.Ohjelmasta on olemassa myös kevyempi Photomatix Light, joka soveltuu paremmin vasta-alkajille. Kuitenkin, mikäli käytössäsi on Lightroom ja kuvaat lähinnä raw-kuvia, suosittelen sirrtymään suoraan Pro-versioon.
Toinen harkitsemisen arvoinen ohjelma on Nik Softwaren HDR Efex Pro. Ehkäpä käsittelen sitä tarkemmin joskus myöhemmin. Alla myös pari hyvää kirjaa niille, jotka haluavat uppoutua asiaan perusteellisesti.
HDR-kuvien ottaminen on erittäin mielenkiintoista ja palkitsevaa puuhaa. Kuvien yhdistämisessä käytetyt ohjelmat saattavat tuntua aluksi liiankin monimutkaisilta, mutta ajan kanssa niitä oppii käyttämään. Mielestäni tärkein asia on kuitenkin löytää itselle sopiva tapa toimia ja käyttää ehkä hieman aikaa eri vaihtoehtojen tutkimiseen.
Tässä jutussa käyttämäni Lightroom-plugin on juuri sellainen, joka täyttää omat toiveeni. Tärkeätä on pitää niin paljon eri kuvankäsittelyyn liittyviä toimintoja yhden ja saman ohjelman sisällä, kuin mahdollista. Näin toimimalla on helppo myös säilyttää alkuperäiset kuvat samassa kuvakirjastossa, josta ne on tarvittaessa helppo löytää.
Lightroomin plugin: Merge to 32-bit HDR Plugin
Jotkut HDR kuvat kieltämättä menevät liian pitkälle, tuntuu siltä, että on innostuttu liikaa uuden "lelun" kanssa. Mutta kuten aina kysyntä ja tarjonta kohtaavat toisensa ja muokkaavat suuntausta.
VastaaPoistaTuntuu että monessa kuvassa kuvaaja haluaa "varmistaa" että katsojakin varmasti huomaa että se on HDR :) Nämä on kyllä tosi taitavasti tehtyjä. Ja mielenkiintoinen artikkeli muutenkin.
VastaaPoistaKiitos kommenteista, Ari ja JPK. Kiusaus vääntää säätimet tappiin saakka on kieltämättä aika suuri, koska niitä sävyjä vaan riittää näissä HDR-kuvissa. Koitan pitää kuitenkin aina mielessä, että mitä kuvalta haluan, eikä "mitä nyt sattuu olemaan mahdollista tehdä kuvankäsittelyssä". Kokeilu on kuitenkin ihan hauskaa ja välillä pitää irrotella ja etsiä rajoja. Nämä kokeilut eivät tosin juuri koskaan ole julkaisukelpoisia...
VastaaPoistaKyllä olet onnistunut hienosti.
VastaaPoistaHDR-kuva on silloin parhaimmillaan kun siitä ei huomaa HDR:ää...!
Kaikki sävyt näkyvissä - kirkkaasta valkoisesta mustaan.
Olen kokeillut ja itseni köykäseksi HDR-kuvaajaksi havainnut.
Ei ole ohjelmista kiinni - niitä on kaksi Photomatix ja Nikki... Photoshop täytteenä...
Jospa sen vielä jollakin lailla oppisi...!
Tekstiä ei näe lukea tumman taustakuvan takia.
VastaaPoistaNäkeekö nyt? Vanhemmat internet-selaimet eivät ilmeisesti osaa näyttää sivuja ihan oikein. Tein pienen korjauksen, josko auttaisi pahimpaan hätään.
PoistaMorjes.
VastaaPoistaHienon artikkelin olet taas kirjoittanut, kiitos.
Tuo valmis kuva on juuri sellainen hdr, jollaista katselee mielellään. Itsekin kokeillut noita karkkijuttuja, ja aika vähiin jäi tuotokset. Tällä bluginilla tulisi varmaan tehtyä haarukointia aivan uudessa valossa.
Minäkin tuskailen tuon tumman taustakuvan kanssa, selaimena tuorein versio firefoxista. Avasin sivusi explorerilla ja votsie, nyt näkyy teksti valkoisella pohjalla.
Tuo antamasi tieto selainversiosta, jolla sivut eivät toimi oikein, on minulle todella tärkeä. Kiitos tuhannesti! Näyttää siltä, että noin kuukauden ajan sivut eivät ole toimineet uusimmilla Firefoxin versioilla lähellekään niin kuin pitäisi. Korjasin nyt ongelman, ja sivujen pitäisi toimia jälleen kaikilla selaimilla.
PoistaPitää jatkossa tarkistella vielä useammin eri selainten toimivuutta, kun teen muutoksia ulkoasuun. Nyt se alkaa olla kylläkin jo siinä vaiheessa, että mitään isompaa ei ole aikomus enää tehdä. Toivottavasti tästä ongelmasta ei ole aiheutunut suurempaa haittaa lukijoille, pahoittelen tapahtunutta.
Mitä enemmän on intoa, sitä vähemmän on huolellisuutta ja tarkkuutta. Mutta ilman intoa ei ole tätä blogia. Kiitos ja anteeksi huolimattomuuteni!
Itsekin olen kyllä sitä mieltä, että HDR:ssä mennään hiukan liian pitkälle ja tullaan jopa lähellä maalausta. Tietenkin kysyntä ja tarjonta määrää monesti sen mitä taiteilija tekee sillä onhan hänen myös saatava leipää jollain tavalla. Itse olen sen ajatussuunnan kulkija että kuvaa pitäisi käsitellä mahdollisimman vähän ja näin päästä lähemmäksi kuvaamisen alkuhistoriaa (onko käsitelty kuva se joka on otettu nähdystä kohteesta?). Mutta tästäkin tietenkin on niin monta mieltä kuin on miestä (ja naista). Tämä kommentti ei sitten ole arvostelu kenenkään tekemisiä kohtaan sillä HDR-kuvat(kin) ovat hienoja. Jokainen hakee oman suuntanasa ja tekemisensä mallin. Tärkeintä on että pitää näkemyksestään ja valitsemastaan linjasta kiinni.
VastaaPoistaOlen kovasti kiinnostunut HDR muokkauksesta.
VastaaPoistaOlen joitakin jo kokeillutkin, minulla on photomatix pro 4.2.7 32 bit.
Toinen on sama photomatix pro 4.0.1 latasin sen eilen, pitää toinen poistaa varmaankin, mutta kysysin,mitä eroja noilla on, voiko sanoa kumpi on parempi?
Ja uskon ,että RAW kuvilla parasta jälkeä tulee, mutta mitä mieltä olet aloittelijalla JPG kuvista HDR muokkauksessa?
En ikinä ole ottanut RAW kuvia, onkohan sekin vaikeaa?
Olis muuten hyvä postauksen paikka, kuinka niitä RAW kuvia otetaan ja käsitellään.
Minulla on Elements 10, sillä varmaan saa jotain aikaan, mutta miten, mietin vain.
Kaunis on kuvasi.
Haluaisin itsekin saada aikaan luonnolisempia HDR kuvia kuin tähän asti.
En ole niitä esille laittanutkaan paljon ,mutta kiinnostaa.
Suosittelen ehdottomasti käyttämään HDR- kuvien luomiseen RAW-kuvia. HDR-kuvan idea on käyttää kuvan luomisessa enemmän värisävyjä kuin mitä yksi kuva sisältää. RAW-kuvat sisältävät jo yksistään paljon enemmän sävyjä kuin jpg-kuvat, joten lähtökohta on selväti parempi RAW-kuvilla. Kannattaa laittaa kameran asetuksiin kuvan laaduksi RAW+jpg niin saat joka kuvasta molemmat versiot. RAW-kuvia voit sitten syöttää Photomatixille, ellet halua kaikkia kuvia muokata raweina.
PoistaPhotomatix on huippuhyvä ohjelma HDR-kuvien tekoon. Mainitsemiesi versioiden eroja en tiedä, mutta varmasti molemmat toimivat hyvin.
RAW-kuvien ottaminen ei ole vaikeaa, mutta niiden muokkaaminen vaatii käytännössä erillisen ohjelman. Element 10:llä voit avata ja muokata RAW-kuvia, mutta se on pidemmän päälle hankalaa ja vaikeasti hallittavaa. Suosittelen hankkimaan Photoshop Lightroomin, mikäli RAW-kuvat kiinnostaa, sillä saat myös vanhat jpg-kuvasi samaan kirjastoon, jolloin kaikkien kuvien pitäminen järjestyksessä on paljon helpompaa. Toinen vastaava ohjelma on Applen Aperture. Se tosin toimii vain mac-tietokoneissa, mutta on selvästi halvempi vaihtoehto.
Kiitos postaus-vinkistä! RAW-kuvien muokkaaminen on niin laaja aihe, ettei sitä pysty kokonaan käsittelemään yhdessä blogikirjoituksessa, mutta voisin laittaa joitain perusasioita ainakin kirjoitukseen. Kuuntelen korvat höröllä ideaehdotuksia kirjoituksien aiheiksi. Tämä ideasi on nyt huomioitu, ja sen prosessointi alkoi välittömästi...