Kuvankäsittely on onnistunut silloin kun kuvasta ei näe, että mitä sille on tehty. |
Alkuperäinen kuva on ehkä hieman vaimeasävyinen myyntikuvaksi. |
Tätä kuvaa olen pitänyt varastossa odottamassa sitä, että keksin kuinka saan siitä omaan makuuni oikealla tavalla värikkäämmän ja ehkä jollain lailla raikkaamman. Nyt päätin kokeilla Color Efex Pro:n filttereitä ja uskon onnistuneeni. Aika näyttää meneekö tämä kaupaksi tai hyväksytäänkö sitä edes myyntiin.
Tässä kuvan yläosaa on tummennettu pilvien koros- tamiseksi ja vinjetöintiä on lisätty. Liika on liikaa. |
Totta puhuen astuin tämän kuvan kanssa ansaan. Lähetin alun perin alimmaisen version kuvasta myyntiin, mutta jopa Shutterstockista tuli hylkäys, vaikka siellä värikkäät kuvat ovat usein suosittuja. Ei auttanut muuta kuin aloittaa muokkaaminen alusta uudelleen, toivottavasti Tällä kertaa onnistuu.
Color Efex Pro:n avulla kuvankäsittely on sujuvaa
Mitä kuvalle on sitten tehty? Kuten varmaan jo katsomallakin selviää, niin kuvan värisävyjä on muokattu. Värikylläisyyttä on hieman lisätty, ja osaa kuvan sävyistä on sävytetty lämpimämmäksi aurinkoisen tunnelman aikaansaamiseksi. Lisäksi kontrastia on hieman korostettu yksityiskohtien esiintuomiseksi.
Filttereitä voidaan lisätä kuvaan päällekkäin. |
Omien reseptien luominen nopeuttaa kuvien muokkaamista jatkossa. |
Tällainen tekniikka korostaa mielestäni luovuuden käyttöä ja innostaa tutkimaan erilaisia tapoja muokata kuvia ja helpottaa löytämään erilaisia tulkintoja samasta valokuvasta. Painopiste siirtyy tekemisestä lähemmäksi lopputulosta, koska monia huomiota vaativia vaikeita työvaiheita jää pois haittaamasta työnkulkua.
U-Point -teknologia toimii kuin ajatus... |
Viimeisellä kuvalla koitan havainnollistaa sitä, kuinka efektejä voidaan kohdistaa vain osaan kuvasta. Nik Softwaren luoma U-Point -teknologia mahdollistaa normaalisti monimutkaisten maskien käytön piirtämällä yksinkertaisia ympyröitä kuvaan. Ympyröiden keksipisteessä oleva värisävy määrää sen, kuinka efektin vaikutusalue määräytyy piirrettävän ympyrän sisällä.
Tätä vaikutusalueen havainnoimista helpottamaan ohjelmaan on luotu painike, jolla kuva muuttuu moodiin, jossa mustan kuvan päälle piirretään valkoisella ne alueet, johon efekti vaikuttaa. Esimerkkikuvassa olen piirtänyt kaksi ympyrää taustan metsän päälle, koska halusin muuttaa vain metsän ja puiden värisävyjä hieman lämpimämmiksi.
Filttereille löytyy käyttöä
Vaikka aiemmin totesinkin, ettei filttereiden käyttö ole mielestäni kovinkaan palkitsevaa, niin olen ehkä tullut hieman eri ajatuksiin kokeiltuani Color Efex Pro:ta.
Filttereiden käyttö on mielessäni aiemmin ollut lähinnä sumennusten ja erilaisten erikoistehosteiden luomista kuvaan. Nyt olen saanut hieman tuoreemman kuvan ja täsmällisemmän käsityksen niiden käytöstä ja efektien muokattavuudesta. Ehkäpä filttereitä tulee käytettyä jatkossa enemmänkin.
Onko sinulla jotain lisättävää tai ehkä haluat kysyä lisätietoja? Pyrin vastaamaan kaikkiin juttua koskeviin kysymyksiin. Osallistu keskusteluun ja jätä kommentti!