Mustavalkokuvat ovat tyylikkäitä. Usein ajatellaan, että varsinkin jos haluaa tehdä taidevalokuvia, on lähes pakko tehdä kuvista mustavalkoisia. Vaikka et olisikaan samaa mieltä, on silti hauskaa tehdä kuvista välillä myös mustavalkoversioita värillisien versioiden rinnalle. Tyylejä on monia, kuten myös tekijöitä. Tässä jutussa kerron, kuinka syntyi mustavalkoversio Hailuodon matkalta ottamastani rantamaisemasta.
Kuva on otettu odottaessamme lauttaa, joka toisi meidät takaisin Hailuodon kauniilta saarelta. Jonon seistessä astuin autosta pienen taskukamerani kanssa, koska näin taivaalla lupaavan dramaattisen pilvimuodostelman ja saisin kuvaan sopivasti myös tuulivoimalan sekä vanhan kalastajaveneen. otin muutaman kuvan näkymästä, kunnes sain kuvan, jossa yksi tuulivoimalan lavoista oli täysin suorassa linjassa rungon kanssa. Perillä kotona selatessani kuvia petyin kuitenkin kuvaan sen latteuden vuoksi, tunnelmasta ei paljoakaan ollut tallentunut muistikortille.
|
|
|
Tässä oli siis lähtökohta. Jotain piti koittaa tehdä tunnelman esiin tuomiseksi. En usein muutenkaan tee mustavalkokuvia vain siksi että se on mahdollista, vaan tiedän kyllä jo etukäteen mistä kuvista haluan mustavalkoisen version. Monissa tapauksissa tiedän jo kuvaa ottaessani, että värit vain sotkisivat lopullista kuvaa.
Digikameroilla kuvatessa on kuitenkin otettava värikuvia, ja otankin kuvat RAW-muodossa niiden paremman muokattavuuden vuoksi. Tämä myös mahdollistaa alkuperäisen tunnelman etsimisen jälkikäteen säätämällä eri värisävyjen valoisuutta kuvassa. Mennäänpä pitkän alustuksen jälkeen seuraavaksi itse asiaan.
Digikameroilla kuvatessa on kuitenkin otettava värikuvia, ja otankin kuvat RAW-muodossa niiden paremman muokattavuuden vuoksi. Tämä myös mahdollistaa alkuperäisen tunnelman etsimisen jälkikäteen säätämällä eri värisävyjen valoisuutta kuvassa. Mennäänpä pitkän alustuksen jälkeen seuraavaksi itse asiaan.
Värit pois ja lisää kontrastia
Alkuperäinen kuva oli kyllä sinne päin, mitä rannalla näin. Taivaan dramaattisuus jotenkin kuvassa näkyy, mutta muut sävyt ovat melko tukkoisia ja tietty iskevyys puuttuu kuvasta täysin. poistin ensin kuvasta kaikki värit, jonka jälkeen pystyin paremmin hahmottelemaan mitä kohtia kuvassa haluaisin korostaa ja mitä jättää vähemmälle huomiolle. Käytin Adoben Lightroom -ohjelmaa säätöjen tekemiseen, mutta käytetyllä ohjelmalla ei ole suurta merkitystä. Suosittelen kuitenkin käyttämään sellaista ohjelmaa, jolla RAW-kuvien muokkaminen on mahdollista (esim. Adobe Lightroom tai Apple Aperture).
Ensin lisäsin mustavalkokuvaan kontrastia niin paljon, että tummat sävyt muuttuivat mustiksi ja myös täysin valkoista sävyä löytyi kirkkaimpien pilvien kohdalta. Täysin mustaa sävyä voi omien kokemusteni pohjalta olla aika reilustikin, kun taas täysin valkoisen sävyn kanssa olen hyvin tarkkana, eikä sitä useinkaan löydy kuvasta paljoa (pois lukien yläsvykuvat, joissa jopa suurin osa kuvasta voi olla valkoista). Mielestäni mustavalkokuva on mustavalkokuva vasta kun siitä löytyy sekä mustaa, että valkoista. Kontrastia lisäsin säätämällä mustia sävyjä (Black -liukusäädin) ja valkoisia sävyjä (Exposure -säädin), kunnes tavoitin haluamani tunnelman ja sävyjä leikkaantui sopivasti molemmista päistä.
Sinisen värin osuutta on vähennetty, ja oranssin sekä keltaisen määrää lisätty. |
Seuraavaksi säädin värien sekoitustilaa. Sinistä väriä vähentämällä tummensin taivasta ja sain lisää dramatiikkaa kuvaan. Keltaista ja oranssia väriä lisäämällä vastaavasti sain rannan maan sävyjä vaalennettua, jolloin ne tulivat paremmin näkyviin muuten hyvin tummasävyiseksi jäävässä kuvassa. Tässä vaiheessa voi joskus aikaa kulua, kun etsii sopivaa tasapainoa. Usein maisemakuvissa vähennän sinisen osuutta ja lisään keltaista, oranssia ja joskus myös vihreätä. Riippuen tietenkin ihan kuvasta.
Viimeistelu kruunaa kuvan
Tähän kuvaan halusin vanhahtavan tunnelman luodakseni mielenkiintoa kuvaan. Tuulivoimala edustaa vahvasti nykyaikaa, ja kalastusvene kertoo jotain menneestä ajasta. Lisäsin vinjetointia jälkikäteen, koska se korostaa lisää pilvien dramatiikkaa ja tuo tunnelmaa siltä ajalta, kun kuvat otettiin mustavalkofilmille. Kuvien runojen tummennus kuitenkin kätki olennaisia yksityiskohtia rantaviivan tuntumasta, joten lisäsin vielä valotusta ja kontrastia säätösiveltimellä rannan tuntumaan. Näin loin samalla katseelle polkua etualalta syvemmälle kuvaan.Lopullinen kuva |
Lopulliseen kuvaan säädin hieman kirkkautta Brightness-säätimellä sekä lisäsin rakeisuutta uskottavamman lopputuloksen saavuttamiseksi. Mitä mieltä olette kuvasta? Kommentoikaa vapaasti.
Perhaps I will try to take b&w pic in the future?
VastaaPoistaWho knows:)
Problem is I do not feel it. Why?