Nyt on siis tarkastelussa noin puolen vuoden jakso, tätä voidaan siis pitää jonkinlaisena välitilinpäätöksenä, vaikka en rahasummista ainakaan tässä vaiheessa halua sen tarkemmin tehdä lukua. Tärkeämpi tieto onkin se, että mitä fiiliksiä eri kuvapankit ovat herättäneet, eli mihinkä kannattaa panostaa, jos aikoo kuviaan alkaa myymään kuvapankkien kautta.
Kuvapankit ovat paremmuusjärjestyksessä tämänhetkisen 'perstuntuman' mukaan. Tilanne saattaa ajan kuluessa vaihdella, mutta nyt mennään tämän hetken fiilisten perusteella. Kuvia on myynnissä tällä hetkellä 30-50 kpl kuvapankista riippuen. Shutterstockiin olen ehtinyt lataamaan tosin vain parisen kymmentä kuvaa näiden kahden viikon aikana, jotka olen ehtinyt olemaan sen asiakkaana. Myyntien ja kuvapankkien vertaaminen ei siis ole ihan aukotonta, mutta joitain seikkoja haluan nostaa esille.
Shutterstock myy kuvia eniten
Shutterstock on suosituin microstock-kuvapankki. Vaikka olen ollut sen asiakkaana vasta pari viikkoa, haluan ottaa sen ensimmäisenä käsittelyyn, koska odotukseni sen suhteen ovat suoraan sanottuna erittäin kovat. Näiden parin viikon aikana olen nimittäin myynyt sen kautta jo viisi kuvaa, siis suunnilleen saman verran kuin mikä on muiden kuvapankkien keskiarvo kesästä lukien tähän päivään saakka.Shutterstockissa myydään siis määrällisesti paljon, mutta vastaavasti hinta on hyvin alhainen. Suurin osa myynnistä on ns. subscription-myyntejä, eli ostaja saa kiinteää kuukausikorvausta vastaan ladata tietyn määrän kuvia per kuukausi. Surkeaksi asian tekee se, että näistä myynneistä olen saanut vain 25 senttiä per kuva. On Demand-myynneissä korvaus on jo muutamien dollarien luokkaa ja Enhanced-myynneissä voidaan puhua jo kympeistä per kuva. Nämä rahakkaammat myynnit ovat kuitenkin siis harvinaisempia.
Shutterstockin maine tehokkaana myyjänä ei siis näytä olevan tuulesta temmattu. Odotan innolla, kuinka tilanne kehittyy. Toivottavasti myös normaali-, eli On Demand -myyntiä tulee jatkossa enemmän. Yleisesti Shutterstockia pidetään hyvin tuottoisana kuvapankkina myös kuvaajalle, mutta tämä johtunee ennemminkin suuresta myyntivolyymista, kuin reilusta korvauksesta kuvaajalle.
Kuvien hyväksyminen ja rojaltit
Jos Shutterstockiin oli vaikeaa päästä myyjäksi, niin vaikeaa on myös saada kuvia hyväksytettyä myyntiin. Netissä liikkuu myös huhuja, joiden mukaan linja vaihtelee kovasti ja välillä voi tulla kertoja, jolloin ei juuri mikään kuva mene läpi. Ei siis kannata lähettää kovin paljoa kuvia kerralla. Jos kohdalle sattuu tiukalla päällä oleva arvioija, voi koko satsi kuvia joutua hylätyiksi vaikka joukossa olisi todella hyviäkin kuvia, jotka normaalisti kelpaavat myyntiin. Olen lähettänyt kuvani noin kymmenen kuvan sarjoissa edellä mainitun asian välttämiseksi. Esimmäisellä kerralla hyväksyttiin kaikki, toisella vain kolmasosa. Jotain perää siis voi huhuissa hyvinkin olla. Kaikkiaan kuvistani tähän mennessä on hyväksytty 56%.Kuten aiemmassa kirjoituksessani jo kerroinkin, Shutterstockiin ei kannata lähettää kuvia joissa on hyvin tummia varjokohtia. Jostain syystä siellä suositaan iloisen värikkäitä ja kirkkaita kuvia muita kuvapankkeja enemmän. Värikylläisyyttä voi siis hieman lisätä kuviin. Arvelisin myös, että muutenkin voi kikkailla värisävyillä hieman muita kuvapankkeja enemmän.
Shutterstockilla ei muista kuvapankeista poiketen ole exclusivity-ohjelmaa, eli kuvapankki ei maksa parempia rojalteja yksinoikeudella heidän kauttaan myyville kuvaajille. En ole muutenkaan aikeissa liittyä mihinkään exclusivity-ohjelmaan, joten minua se ei haittaa. Vaikka sanotaankin, että parempien rojaltien lisäksi exclusive-kuvat saavat paremman näkyvyyden kuvapankkien hakukoneissa, niin saavutettu lisämyynti jää uskoakseni pienemmäksi kuin se lisämyynti, joka saavutetaan samojen kuvien myymisellä usean kuvapankin kautta.
Rojalteja myynneistä maksetaan vaihtelevasti kokonaismyynnin mukaan. Eli mitä enemmän olet myynyt, sitä enemmän saat tulevista myynneistä itsellesi. Yksittäisten kuvien kohdalla rojaltit ovat 20-30% myyntihinnasta ja erilaisista paketeista ja subscription-myynneistä tulevat tuotot vaihtelevat 25 sentistä muutamaan dollariin per myyty kuva.
Kuvaajien profiili-sivut ja kuvasetit ovat muita kuvapankkeja edellä
Tänä syksynä Shutterstockin profiilisivu uusiutui reilusti. En ehtinyt näkemään vanhoja sivuja, joten voin puhua vain tästä uudesta linjasta. Uutta on mahdollisuus lisätä kuvia Catalog Managerissa setteihin, jotka näkyvät tyylikkäästi kuvaajan profiilisivulla. Eli on mahdollista lajitella kuvia kokonaisuuksiksi ja jakaa linkkejä näihin setteihin myynnin edistämiseksi.
Muissa kuvapankeissakin tämä on mahdollista lightboxeja käyttämällä, mutta Shutterstockissa lightboxit ovat eri asia, ja kuvaajat voivat lajitella kuviaan vain Catalog Managerissa laittamalla niitä setteihin. Ulkoasultaan tämä tekniikka lyö tyylikkyydessä muut kuvapankit sata-nolla. Myös myyntejä pystyy seuraamaan myös seteittäin. Oma profiilini löytyy täältä, vilkaisemalla sivua tekniikka selviää helposti.
Yhteenveto Shutterstockista
Jos minun pitäisi valita vain yksi kuvapankki, jonka kautta myydä kuviani, olisi valintani Shutterstock. Kuvia siellä myydään paljon, mutta melko halvalla. Sivusto toimii hyvin ja on nykyaikainen. Ainoa miinuspuoli on tiukat ja ailahtelevat kriteerit myyntiin ladattaville kuville. Tähän kuvapankkiin kannattaa liittyä kuitenkin joka tapauksessa, olipa aikeissa liittyä kuinka moneen hyvänsä tai vaikkapa vain pariin suurimpaan.
iStockphoto on luotettava ja tasainen myyjä
iStockphoto on toisena listallani, koska se on myynyt kuviani parhaiten tähän saakka. Kuvia on myyty yhdeksän kappaletta ja myynneistä saadut tulot ovat kaikista suurimmat. Voi olla, että Shutterstock tulee jossain vaiheessa ohittamaan iStockphoton tulojen ja myyntien määrässä kunhan saa kirittyä etumatkan kiinni.
Erikoista iStockphoton myynneissä on se, että noiden yhdeksän myydyn kuvan lisäksi on myyty 12 kuvaa Partner Program -myyntinä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kun laittaa kuvia myyntiin, voi samalla hyväksyä niiden myymisen myös kuvapankin partnereiden kautta. Nyt on siis kuvia myyty jopa enemmän partnereiden kautta kuin iStockphoton omasta kuvakirjastosta.
Partner Program -myynneistä saatava korvaus on minulla ollut subscription -myyntien luokkaa, mutta on kuulemma mahdollista saada myytyä kuvia myös ihan hyvällä hinnalla partnereidenkin kautta. Erittäin kiintoisaa, ja hyvä puoli on sekin, ettei kuvia tarvitse lähettää montaa kertaa eri paikkoihin. Myös muissa kuvapankeissa on Partner Program -ohjelmia, mutta muissa ne eivät ole tuottaneet minulle vielä mitään.
Ikävä kyllä kuvien arviointiprosessi on todella hidas. Viikon sisällä on turha odottaa saavansa kuvia myyntiin, usein voi kestää parikin viikkoa. Nopeus on viime aikoina hidastunut, vielä kesällä se oli siedettävällä tasolla. Nopeutta tärkeämpi asia on mielestäni kuitenkin arvosteluperusteiden johdonmukaisuus, joka on esimerkillisen hyvällä tasolla. Siitä iso plussa iStockphotolle.
Myyntiin ladattavien kuvien pitää olla todella laadukkaita kohinan ja pikselisöitymisen suhteen. iStockphotossa hylätään helposti myös liian pitkälle käsitellyt kuvat, eli pitää varoa liikaa värikylläisyyttä. Myös tuotemerkkien näkyminen kuvassa aiheuttaa välittömästi hylkäämisen, ne kannattaa siis poistaa kuvista todella huolellisesti. Sain erään kuvan myyntiin vasta kolmannella kerralla, koska olin jättänyt joitain mielestäni todella epäselviä tekstejä näkyviin junan kylkeen vielä ensimmäisen korjauskerran jälkeen. Nämä poistettuani kuva hyväksyttiin myyntiin.
Kuvaajan osuus kuvien myynnistä iStockphotossa on surkean pieni. Rojaltit ovat aluksi vain 15% myyntihinnasta, eikä parhaimmillaankaan nouse yli 20%:n. Yksinoikeudella iStockphotossa myyvät kuvaajat saavat 25-45% tuotoista myyntimääristä riippuen. iStockphoto siis koittaa puoli-väkisin saada kuvaajia yksinoikeuskuvaajikseen. Se onkin ainoa paikka, johon voisin harkita siirtyväni yksinoikeuskuvaajaksi. Asiaa ehtii onneksi vielä miettimään pitkään, koska edellytyksenä iittymiselle yksinoikeuskuvaajaksi on vähintään 250 myytyä kuvaa ja hyväksymisprosentin tulee olla yli 50%.
Kuvien hyväksyminen ja rojaltit
Myyntiin ladatut valokuvat suodatetaan melko tiheän siivilän läpi, joten ihan helppo paikka ei iStockphoto ole hyväksymisien suhteen. Hylkäämiset on kuitenkin perusteltu hyvin ja monet hylätyt kuvat voi lähettää uudelleen arvioitaviksi mahdollisten korjausten jälkeen. Kuvieni hyväksymisprosentti tällä hetkellä on 59,2% lähettämistäni kuvista. Käytännössä olen saanut suurimman osan hylätyistä kuvistakin myyntiin toisella yrittämällä.Ikävä kyllä kuvien arviointiprosessi on todella hidas. Viikon sisällä on turha odottaa saavansa kuvia myyntiin, usein voi kestää parikin viikkoa. Nopeus on viime aikoina hidastunut, vielä kesällä se oli siedettävällä tasolla. Nopeutta tärkeämpi asia on mielestäni kuitenkin arvosteluperusteiden johdonmukaisuus, joka on esimerkillisen hyvällä tasolla. Siitä iso plussa iStockphotolle.
Myyntiin ladattavien kuvien pitää olla todella laadukkaita kohinan ja pikselisöitymisen suhteen. iStockphotossa hylätään helposti myös liian pitkälle käsitellyt kuvat, eli pitää varoa liikaa värikylläisyyttä. Myös tuotemerkkien näkyminen kuvassa aiheuttaa välittömästi hylkäämisen, ne kannattaa siis poistaa kuvista todella huolellisesti. Sain erään kuvan myyntiin vasta kolmannella kerralla, koska olin jättänyt joitain mielestäni todella epäselviä tekstejä näkyviin junan kylkeen vielä ensimmäisen korjauskerran jälkeen. Nämä poistettuani kuva hyväksyttiin myyntiin.
Kuvaajan osuus kuvien myynnistä iStockphotossa on surkean pieni. Rojaltit ovat aluksi vain 15% myyntihinnasta, eikä parhaimmillaankaan nouse yli 20%:n. Yksinoikeudella iStockphotossa myyvät kuvaajat saavat 25-45% tuotoista myyntimääristä riippuen. iStockphoto siis koittaa puoli-väkisin saada kuvaajia yksinoikeuskuvaajikseen. Se onkin ainoa paikka, johon voisin harkita siirtyväni yksinoikeuskuvaajaksi. Asiaa ehtii onneksi vielä miettimään pitkään, koska edellytyksenä iittymiselle yksinoikeuskuvaajaksi on vähintään 250 myytyä kuvaa ja hyväksymisprosentin tulee olla yli 50%.
Kuvat lightboxeihin ja lisää näkyvyyttä photo+ systeemillä
iStockphotossa kuvia voi kerätä muista kuvapankeista tuttuun tyyliin lightboxeihin kokonaisuuksiksi vaikkapa aiheen mukaan. Kun kuvia lightboxissa on 20kpl tai enemmän, voi sen julkaista kaikkien näkyville. Tämä helpottaa kuvien löytymistä ja lisää sitä kautta myyntiä ainakin teoriassa. En ole vielä saanut niin isoa lightboxia aikaiseksi, että olisin päässyt testaamaan tätä.
Kuvaaja voi myös valita portfoliostaan tietyn määrän parhaita kuviaan ja lisätä ne photo+ -settiin, joka on eräänlainen kokoelma parhaista kuvista. Photo+ -kuvat hinnoitellaan hieman kalliimmiksi, joten niistä saatava myyntitulo on tavallisten kuvien myyntituloa korkeampi. Kuvat lukitaan photo+ -settiin kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan, jonka jälkeen kuvan tilalle voidaan valita toinen kuva tai jättää sama kuva toiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Minulla on tällä hetkellä neljä kuvaa merkitty photo+ -kuviksi. Yksi merkintä on käyttämättä, säästän sitä kunnes sopiva kuva löytyy.
Yhteenveto iStockphotosta
iStockphoto on tasainen myyjä. Sivusto on tyylikäs ja teknisesti toimiva. Kuvista maksettava korvaus on surkean pieni, mutta myyntimäärät hyvällä tasolla. Erityismaininta partnerimyynneistä ja photo+ -järjestelmästä.
Fotolian myynti on hyvää keskitasoa
Fotoliassa kuvieni myynnit ovat varsin hyvällä tasolla ollen kahdeksan myytyä kuvaa, joista puolet on subscription-myyntejä. Tulot ovat linjassa myytyjen kuvien määrän kanssa, vaikka ei tässäkään kuvapankissa rojaltit päätä huimaa. Myynnit tulevat usein oudosti ryppäissä, eli välillä voi olla pitkään hiljaista ja yhtä-äkkiä myydään parikin kuvaa ihan lyhyen ajan sisään. Tätä tapahtuu ilmeisesti muissakin kuvapankeissa, joten pelkästään Fotolian erityispiirre tämä ei ole. Olen huomannut ilmiön kuitenkin selvimmin Fotoliassa.
Fotolialla on vakaa asiakaskunta Euroopassa, joten meikäläisissä olosuhteissa otetuille kuville voidaan olettaa olevan kysyntää. Myös maksut saa euroissa poiketen kaikista muista kuvapankeista, joissa olen kuviani myynyt.
Yleensä kun Fotolia ilmoittaa hyväksytyistä tai hylätyistä kuvista sähköpostilla, on viestissä mainittu myös kuvan nimi, jota tiedote koskee. Aina näin ei kuitenkaan ole, ja hylätyistä kuvista tulevissa viesteissä on silloin tällöin vain kuvan järjestysnumero, jonka perusteella on mahdoton tietää mikä kuva on tullut hylätyksi. Tämä on toki pieni, mutta aika ärsyttävä piirre Fotoliassa.
Fotolialla on vakaa asiakaskunta Euroopassa, joten meikäläisissä olosuhteissa otetuille kuville voidaan olettaa olevan kysyntää. Myös maksut saa euroissa poiketen kaikista muista kuvapankeista, joissa olen kuviani myynyt.
Kuvien hyväksymien myyntiin
Valokuvien hyväksymiskriteerit Fotoliaan ovat melko tiukat ja ikävän epäjohdonmukaiset. Välillä tuntuu, että arvioijalla on huono päivä, eikä juuri mikään kuva tunnu kelpaavan myyntiin. Toisaalta joitakin sellaisia kuviani, jotka eivät kelvanneet oikein mihinkään muualle, on päässyt myyntiin Fotoliaan. Onneksi arviointi tapahtuu ripeästi, joskus jopa seuraavana päivänä kuvien lähettämisestä saa jo kuulla tuomion niistä. Fotolia on todellakin nopein kuvapankki arviointien suhteen, ja selvällä marginaalilla seuraavana tulevaan. Tällä hetkellä lähettämistäni kuvista on hyväksytty 52,3%.Yleensä kun Fotolia ilmoittaa hyväksytyistä tai hylätyistä kuvista sähköpostilla, on viestissä mainittu myös kuvan nimi, jota tiedote koskee. Aina näin ei kuitenkaan ole, ja hylätyistä kuvista tulevissa viesteissä on silloin tällöin vain kuvan järjestysnumero, jonka perusteella on mahdoton tietää mikä kuva on tullut hylätyksi. Tämä on toki pieni, mutta aika ärsyttävä piirre Fotoliassa.
Yhteenveto Fotoliasta
Kaiken kaikkiaan Fotolia on melko hajuton ja mauton kuvapankki. Se myy kyllä oikein hyvin, mutta rojaltit ovat tässäkin kuvapankissa pohjalukemissa. Eli se tekee minkä lupaa, mutta ei herätä erityisiä tunteita. Jos aikomuksena on lähettää kuvia mahdollisimman moneen kuvatoimistoon, on Fotolia kuitenkin varma valinta kuvapankkien listalle.
Dreamstimessä on erikoinen tasosysteemi
Dreamstime sai kunnian olla se kuvapankki, joka myi minun ensimmäisen kuvani ja vieläpä erittäin hyvään hintaan. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa. Kuvia on myyty yhteensä vain kolme kappaletta, ja nämä kaksi muuta ovat subscription-myyntejä. Uskon kuitenkin, että myynnit lähtevät vielä nousuun kunhan saan ladattua lisää kuvia myyntiin.
Maineeltaan Dreamstime on kuvaajaystävällinen ja se mainostaakin yhteisöllisyyttään ja pitää erilaisia hyväntekeväisyyskampanjoita. Myös keskustelufoorumi on hyödyllinen ja tunnelmaltaan ystävällinen. Jotain erilaista tämän kuvapankin toimintatavoissa onkin, ja minulla on siitä erittäin positiivinen kuva vähäisestä myynnistä huolimatta.
Kuvien hyväksymiskriteerit ovat kaksijakoiset
Dreamstimessä hyväksytään periaatteessa aika helposti kuvia myyntiin, ainakin hieman helpommin kuin muissa tämän vertailun kuvapankeissa. Hyväksymisprosenttini on tällä hetkellä 68,2%. Pari outoa erityispiirrettä hyväksymiskriteereissä kuitenkin on verrattuna muihin kuvapankkeihin. Ensinnäkin ihmetyttää Dreamstimen politiikka samanlaisten kuvien suhteen. Jos lähettää esimerkiksi samasta kuvaussessiosta useampia kuvia samasta aiheesta, hylätään usein osa kuvista niiden samankaltaisuuden vuoksi - olkoonkin kuvat keskenään kuinka erilaisia hyvänsä.
Toinen outo piirre on se, että kaikilta kuvassa esiintyviltä ihmisiltä vaaditaan mallisopimus, vaikka he eivät olisi tunnistettavissa millään tavalla. Esimerkiksi vaikkapa tämä kuva jossa oli nunnan kaapuun pukeutunut henkilö kirkon edessä, ei kelvannut myyntiin ilman mallisopimusta. Lähetin siis toisen samasta kohdasta otetun kuvan ilman nunnaa, ja tämä hyväksyttiin. Tässä tapauksessa ei voida väittää, että henkilö olisi tunnistettavissa edes vaatteista. Hylkäämisperusteissa vielä mainittiin, että kaikilta kuvan henkilöiltä pitää olla mallisopimus.
Hinnoittelu ja tasosysteemi ovat erikoisia
Dreamstimessä kuvat on lajiteltu eri tasoille kuvienmyynnin perusteella. Aluksi kuvat ovat tasolla yksi ja laskevat tasolle nolla, ellei myytiä tule tiettyn ajan kuluessa. Kun kuvaa myydään, sen taso nousee korkeammaksi. Kuvien hinta määräytyy tason mukaan ollen sitä suurempi, mitä korkeamman tason kuva on kyseessä. Eli mitä enemmän kuva myy, sitä suuremmalle tasolle se pääsee, ja sitä korkeammalla hinnalla sitä myydään. Korkeamman tason kuvista saa myös suuremmat rojaltit. Ne ovat 20-45% myyntihinnasta alkaen 20%:sta tasolla 0, ja päättyen 45% tasolla 5. Tämä on mielestäni aika hieno systeemi, joka palkitsee suosittuja kuvia mutta toisaalta pitää hinnat edullisina vähemmän myyville kuville.
Dreamstimessä voi osallistua kuvaustehtäviin
Dreamstimen erityispiirre on säännöllisesti vaihtuvat kuvaustehtävät. Niihin voi osallistua, kunhan on saanut 50 kuvaa myyntiin. Kuvaustehtävien aiheet vaihtelevat ja osallistuminen on vilkasta. Tehtäviin lähetettävät kuvat pitää kuvata erikseen ja ne ovat automaattisesti myynnissä yksinoikeudella vain Dreamstimessä, joten niitä ei voi lähettää muihin kuvapankkeihin myytäväksi. Bonuksena kuvat ovat automaattisesti tasolla viisi, joten niiden voi olettaa myyvän keskivertoa paremmin.
Yhteenveto Dreamstimestä
Dreamstime on yksi suosikeistani. Vaikka myyntiä on toistaiseksi vähän, on kuvapankissa paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista. Kuvia hyväksytään hyvällä prosentilla ja rojaltit ovat parhaasta päästä tämän vertailun puitteissa. Suosittelen liittymään ja tutustumaan.
Lopuksi
Tässä vertailussa on mukana vain neljä kuvapankkia, vaikkakin kaikista suurimmat ja suosituimmat. Vertailun ulkopuolelle jäi monta mielenkiintoista kuvapankkia, joihin palaan myöhemmin jossain yhteydessä. Jokaisessa vertailun kuvapankissa on myös paljon asioita, joita en ole maininnut pitääkseni tekstin edes jotenkin järkevän mittaisena.
Jos kuvapankkitoiminta kiinnostaa, niin kannattaa rohkeasti liittyä mukaan ainakin näihin neljään ja tutkia mitä kaikkea kuvapankkien maailmasta löytyy. Harrastus on todella hauska ja sillä on mahdollista tienata samalla hieman taskurahoja vaikkapa tulevia kamerahankintoja varten. Fotoliaan ja Dreamstimeen pääsee ainakin toistaiseksi vieläpä ilman mitään tasokokeita ja testejä, joten kannattaa toimia heti.
Kiitos taas erittäin hyvästä blogista! Tuli moneen kysymykseeni vastauksia ilman kysymistä.
VastaaPoistaSaaneen sanoa että Stockphotossa kuvassa nimeltä "Sailboat on the sea sailing alone to the horizon" on horisontti vinossa. ;)
VastaaPoista