Valokuvaajien näkemys suotimen hyödyllisyydestä vaihtelee aika lailla. Osa pitää suotimet joka objektiivissa koko ajan, toiset eivät käytä niitä koskaan, koska pelkäävät suotimen heikentävän kuvan laatua.
Olen käyttänyt suotimia jonkin verran, mutta lukisin itseni kuitenkin mieluummin jälkimmäiseen ryhmään. Asia ei tietenkään ole ihan näin mustavalkoinen, on tilanteita joissa suotimen käyttö on perusteltua.
Mikä U/V-suodin oikein on?
U/V-suodinta pitäisi ehkä kutsua mielummin suodattimeksi, koska se on lähes täysin läpinäkyvä lasista valmistettu pyöreä levy, joka suodattaa ultraviolettivaloa. U/V-suodin kierretään objektiivin etummaisen linssielementin edessä oleviin kierteisiin. Filmiaikana filmit olivat herkkiä ultraviolettivalolle, joka aiheutti kuvan laadun heikentymistä varsinkin sinisen värin alueilla. Nykyisin suotimia käytetään pääasiassa linssin suojina niiden verrattaen edullisen hinnan vuoksi.
Koska U/V suodinta kannattaa käyttää?
Hiekka ja pöly saattavat tunkeutua etummaisen linssin reunojen välistä objektiivin sisään mikäli etummainen linssi liikkuu objektiivin sylinterin sisällä tarkennettaessa tai zoomattaessa. Useissa linsseissä etummainen linssi on kiinteä, silloin ei suotimen käytöstä ole tässä mielessä hyötyä.
Sateella ja märissä olosuhteissa, joissa on vaara että vettä roiskuu linssin päälle, on helpompi ja huolettomampaa puhdistaa roiskeet U/V-suotimen päältä kuin etummaisen linssin päältä. Jos puhdistamista pitää tehdä useasti kuvauksen aikana, lisääntyy riski linssin naarmuuntumiselle sitä puhdistettaessa. U/V-suotimen naarmuuntuminen harmittaa takuulla vähemmän kuin objektiivin linssin naarmuuntuminen.
Lasten ja lemmikkien kuvaamisessa objektiivi on usein vaarassa joutua rasvaisten käsien tai märän kuonon tai kielen tahrimaksi, jolloin linssin puhdistustarve kasvaa. Tässä tapauksessa pätevät samat syyt kuin sateella kuvattaessakin.
Miksi U/V-suodinta ei kannata käyttää koko ajan?
Ensinnäkin digitaalikameroiden kuvakennot on suojattu U/V-valolta. Kuvan laadun parantamiseen niitä siis ei voi käyttää, huonontamiseen kylläkin. Jokainen ylimääräinen kerros lasia huonontaa kuvan laatua. Lasipinnan mahdollisen epätasaisuudet (joita ei voi paljaalla silmällä edes nähdä) huonontavat kuvan terävyyttä.
Mitä useampi kerros lasia, sitä useammalla kerroksella voi olla pölyä ja likaa. Vaikka olen pitänyt U/V-suodinta joskus objektiivin nokalla pitkiäkin aikoja ottamatta sitä välillä pois, on pölyä kuitenkin ilmaantunut jostain myös etummaisen linssielementin päälle. Puhdistettavia pintojakin on siis enemmän, jos käyttää suodinta. Roiskeet ovat onneksi pysyneet vain suotimen päällä.
Ylimääräisen lasipinnat aiheuttavat myös ylimääräisiä linssiheijastuksia, mikäli kuva-alueella on kirkkaita valonlähteitä. Parhaimmissa suotimissa on heijastuksia vähentäviä pinnotteita, mutta ne myös maksavat enemmän.
Tärkein yksittäinen syy U/V-suotimen käytölle taitaa olla pelko sen rikkoontumisesta vaikkapa kamera kaulassa kompuroidessa. Suotimen käyttö voi kuitenkin jopa lisätä objektiivin rikkoontumisen riskiä. Objektiivin etummainen linssielementti on usein myös suurin ja paksuin, joten siihen kohdistuvan iskun pitää olla huomattavasti ohueen suotimeen kohdistuvaa iskua kovempi ennen kuin mitään menee rikki. Helposti rikkoontuva suodin voi myös hajotessaan naarmuttaa etummaista linssiä pahastikin. Paljon paremman suojan etummaiselle linssille saa käyttämällä vastavalosuojaa linssin nokalla.
U/V-suodinta kannattaa käyttää harkiten
Kuten yllä mainituista seikoista käy ilmi, on suotimen käyttö harkintaa vaativa asia. Ei siis ihme, että mielipiteet jakaantuvat puoleen jos toiseen. Suotimen kiinnittäminen ja irrottaminen on pieni vaiva, mutta silti on helpompaa jättää suodin kiinni pysyvästi. Itse käytän U/V-suotimia vain tarpeen vaatiessa, aivan kuin polarisaatiosuotimiakin.
Useimmiten kuvaamiseni tapahtuu ulkoilmassa mahdollisimman hyvällä säällä, eikä silloin ole mitään järkeä pitää objektiivin edessä ylimääräisiä lasipintoja huonontamassa kuvan laatua. Myös polarisaatiosuotimen kiinnittäminen on helpompaa, kun ei tarvitse ensin irrottaa muita suotimia objektiivista. Itse asiassa käytänkin paljon enemmän polarisaatiosuodinta, joka antaa mukavasti lisää kontrastia ja syventää värisävyjä vaikkapa maisemakuvauksessa, kuten aiemmassa jutussani kerroin.
Suotimen käyttö on siis täysin kuvaajan oma asia, eikä yksiselitteistä neuvoa oikein voi antaa. Käytätkö sinä U/V-suotimia? Entä keksitkö lisää syitä käyttää tai olla käyttämättä niitä?
Kiitos tästä :)
VastaaPoistaOstin hiljattain Kenko Pro 1 digital suotimet molempiin Panasonic Lumixin järjestelmäkameran objektiiveihin, ei tarvitsella irrotella ja vaihdella.
VastaaPoistaMielle että kalliit linssit naarmuuntuu, siksi tuli hankittua.
Vastavalosuojat on käytössä myös molemmissa objektiiveissa.
U/V suotimia on tullut myös käytettyä vuosien varrella silloin tällöin, kun kuvailin Canon EOS 350D:llä.
Miettimään laittaa hyvä tekstisi, mikä ollene parhainta.
Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Itse käytän kotona normioloissa nykyään Hoya Protector HD -suojaa, niin ei pääse käymään vahinkoja. Protector HD itse asiassa ei edes ole UV-suodatin vaan kestävä ja laadukas linssinsuoja. Sitten kun kuvataan vaativampia otoksia tai muuten vaan taidepläjäyksiä, niin suoja lähtee tietenkin pois. Samoin suoja silloin pois, kun on vaarana heijastukset, esimerkiksi auringonlaskua kuvattaessa.
VastaaPoistaOlen Teemun kanssa samaa mieltä UV-suojan haitoista. Muistan lukion fysiikan valon heijastumistunneilta sen, että rajapinnat heijastavat valoa. UV-suodattimessa on niitä aina kaksi, joten ylimääräisiltä heijastumilta ei voi välttyä.
VastaaPoistaEtuina näen vain etumaisen linssin suojaamisen uteliaiden sormenjäljiltä ja mahdollisilta roiskeilta. Vinkki: älä lainaa kameraasi ulkopuolisille rähmäkäpälille.
Hyvä artikkeli! :) Itse en käytä mitään suojia, koska en mielestäni omista mitään laadukkaampia objektiiveja. Vastavalosuojaa ajattelin hommata mutta en ole sitäkään tarpeelliseksi kokenut, ehkä jossain tilanteissa.
VastaaPoistaKiitos kaikille kommenteistanne. U/V suotimen sijaan suosittelen käyttämään aina vastavalosuojaa. Siinä on se hyvä puoli, että se ei koskaan heikennä kuvanlaatua, mutta parantaa sitä se voi useinkin. Haittapuolena vastavalosuojissa on usein niiden kova hinta, ja ikävän harvoin kameravalmistajat laittavat vastavalosuojan mukaan objektiivin kanssa. Tässä voi tosi säästää käyttämällä tarvikesuojia. Olen ostanut jo kolme JJC-merkkistä suojaa Olympuksen ja Canonin objektiiveihin. Niitä saa eri merkkisiin objektiiveihin edullisesti eBaysta tai Amazonista: JJC vastavalosuoja Amazonista
VastaaPoistaKiitos hyvästä artikkelista.
VastaaPoistaItse kuvailen ralleja (lähinnä videokameralla) ja varsinkin soraralleissa kivet sinkoilee välillä todella pelottavasti, joten siellä ei kannata edes miettiä, ottaako suotimen pois paremman kuvan toivossa.