Lightroom 5 on vanhempien versioiden käyttäjille tutun näköinen. |
Adobe julkaisi valmiin Photoshop Lightroom 5 -kuvankäsittelyohjelman tällä viikolla. Suosittu ohjelma ehti olla julkisessa beta-testivaiheessa vain hetken, kun se olikin jo valmis myyntiin. Mitään suurta muutosta ei ohjelmistoon tullut, mutta joitain oikein mukavia juttuja kuitenkin.
Yksi tärkeimmistä uudistuksista on mielestäni ohjelman nopeuden parantuminen edelliseen versioon verrattuna. Applen Aperturen tasolle ei vielä ainakaan minun kokemuksieni mukaan päästä, mutta joka tapauksessa parannus on huomattava. Ohjelma tuntuu responsiivisemmalta oikeastaan joka osa-alueella. Kuvien selaaminen on yksi ohjelman nopeuden kannalta kriittisimmistä osa-alueista ja juuri tällä alueella parannus on ilahduttavan suuri. Kokemus saattaa vaihdella toki suurestikin kuvankäsittelyyn käytettävän tietokoneen kokoonpanosta riippuen.
Uusia ominaisuuksia kuvankäsittelyyn
Vaikka uusia ominaisuuksia ei ole paljoa, tuntuvat ne olevan loppuun asti mietittyjä. Ihan kaikkea ei Adobe tietenkään halua Lightroomiin sisällyttää säilyttääkseen markkinat myös Photoshopille, joka on varmasti monipuolisin (ja kallein) kuvankäsittelyohjelma, mitä markkinoilta löytyy. Eräänlaista tasapainoilua näiden kahden ohjelman välillä onkin havaittavissa.
Upright -työkalu sekä suoristaa kuvan, että korjaa kuvan pystylinjat suoraan. |
Upright-painikkeet löytyvät Lens Corrctions -osiosta |
Auto -painikkeella kuva suoristetaan automaattisesti sekä horisontaalisten, että vertikaalisten linjojen mukaan. Aina tämä automaattinen suoristus ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta, ja silloin voi koittaa kuvan suoristusta joko Level-painikkeella vain horisontaalisesti, tai Vertical-painikkeella vain vertikaalisten linjojen mukaan.
Käytännössä eniten käyttöä taitaa olla Level-painikkeella, jolla saa esimerkiksi maisemakuvat suoristettua todella kätevästi. Rakennuksia kuvattaessa vastaavasti Vertical-painike korjaa perspektiivivääristymät uskomattoman hienosti. Juuri tällaisia käyttöä nopeuttavia ominaisuuksia arvostan suuresti.
Onneksi myös Manual-säädöt ovat tallella, koska ihan kaikkia kuvia ei uusi automatiikka saanut suoristettua tyydyttävästi. Tällöin ei auta muu, kuin suoristella kuvaa käsisäädöllä. Jotenkin tuntuu, että automatiikka toimiessa se tekee jopa parempaa jälkeä kuin mitä saan itse käsisäädöllä aikaiseksi, kuvasta riippuen tietenkin.
Uuden painikkeet löytyvät Lens Corrections -osiosta, jossa majailee myös Lightroomin edellisistä versioistakin tuttu ja koko ohjelman tärkein ominaisuus, eli linssin vääristymäkorjausprofiilit. Ilman sitä olisi vaikea enää tulla toimeen.
Radial Gradient -työkalulla vaikutetaan vain haluttuun osaan kuvasta. |
Seuraavaksi tärkein uusi ominaisuus on Radial Gradient. Kuten nimestäkin jo selviää, niin kyseessä on ympyrän muotoinen liukuväri-työkalu, jolla voi tehdä paikallisia muutoksia kuvaan.
Käytännössä kuvan päälle piirretään ympyrä tai soikio, jonka alueelle kohdistetaan vaikkapa kuvan kirkkauteen tai kontrastiin vaikuttavia säätöjä. Muokkaus on voimakkain ympyrän keskipisteessä häviten vähitellen kohti ympyrän reunoja. Radial Gradient on todella kätevä ja nopea työkalu esimerkiksi kuvan kohteen korostamiseksi taustasta.
Tällainen ominaisuus on tuttu myös NIK Softwaren plugineista, joita esittelin aiemmassa jutussani. NIK Softwaren versio on tosin vielä hieman kehittyneempi ja kohdistaa muokkaukset alueelle keskipisteen värisävyn mukaan painotettuna.
Kurren vieressä ollut oksan pätkä häviää helposti kuvasta Advanced Healing Brush -työkalulla. |
Kolmantena ominaisuutena haluan nostaa esiin Advanced Healing Brush- siveltimen. Sillä voidaan poistaa kuvasta häiritseviä elementtejä todella kätevästi. Esimerkiksi häiritsevä puhelinpylväs häviää kuvasta maalamalla siveltimellä sen päälle maski, ja kone hoitaa loput. Ainakin teoriassa.
Käytännössä kuitenkin parempaan lopputulokseen pääsee käyttämällä Photoshopin Content Aware Fill -sivellintä. Ikävää, että tätä tekniikkaa Adobe ei ole halunnut tuoda Lightroomiin, vaikka se löytyy myös Photoshop Elementsistä. Clone Stamp -työkalukin on mukana, mutta se ei pärjää käytettävyydeltään Photoshopin tai Pixelmatorin vastaaville työkaluille.
Lightroom ei tunnistanut myöskään piirtopöydän kynän paineentunnistusta, joka on ehdottoman tärkeä ominaisuus kuvia kynäillessä. Ehkäpä joskus joku päivitys korjaa asian...
Muita uusia ominaisuuksia
Edellä mainittujen kolmen itselleni tärkeimmän uudistuksen lisäksi Lightroom 5 sisältää joukon muita hyödyllisiä uusia ominaisuuksia. Kaikkia niistä en ole ehtinyt vielä edes testaamaan.Uutta on Smart Previews -toiminto, joka tekee kuvista pienikokoiset dng-versiot, joita voi editoida vaikkapa matkalla, mikäli alkuperäiset kuvat jäävät esimerkiksi ulkoiseen kuvapankkiin kannettavan tietokoneen lähtiessä matkalle mukaan. Kaikki kuviin tehdyt säädöt siirtyvät myöhemmin automaattisesti kuvapankin täysikokoisiin kuviin. Mikäli tällaiselle toiminnolle on käyttöä, on vaikea keksiä enää parempaa tapaa sen toteuttamiseksi.
Myös Slideshow-moduli on uudistunut. kuvien lisäksi kuvaesitykseen voi lisätä nyt myös videopätkiä. Tätä ominaisuutta pitää päästä testaamaan pikimmiten. Kuvia ja videoita samassa esityksessä ja musiikki taustalle. Kuulostaa hyvältä!
Kuvakirja-modulikin on saanut lisää toiminnallisuutta. Kirjojen ulkoasu on nyt paremmin kustomoitavissa. Fontteja voi valita vapaasti ja valmiita templateja löytyy erilaisten kirjojen luomiseksi.
[post_ad]
Yhteenveto
Lightroom 5 on näennäisen vaatimaton päivitys, joka kuitenkin on riittävän merkittävä päivityksen hankkimiseksi. Nämä muutamat tärkeät uudet ominaisuudet ovat helposti sen arvoiset. Täydellinen ei Lightroom vieläkään ole, ja Applen Aperture on vakavasti otettava kilpailija ohjelmistolle.Olen testaillut viime aikoina Aperturea oikein urakalla ja haluaisin kovasti siirtyä käyttämään sitä. Se on tyylikäs, nopea, yksinkertainen ja tuottaa erittäin tyylikkään sävykkäitä kuvia. Mielestäni parempia kuin Lightroom. Olen siis hieman skeptinen Lightroomin tulevaisuuden suhteen.
Varsinkin kun Adoben viimeaikainen lisenssipolitiikka on aiheuttanut ansaitusti närää valokuvaajien keskuudessa, voi seuraava Aperturen versio saada monet kääntämään kelkkansa Applen suuntaan. Mutta niin kauan kun täydellistä tukea dng-tiedostoille ja eri kameroiden raw-kuville, sekä ennen kaikkea linssinkorjausprofiileja ei Aperturesta löydy, tulen käyttämään Lightroomia. Ja myönnettävä se on, kyllä Adobe asiansa osaa. Jos se vain haluaisi tehdä asiat oikein, niin ei sillä kauaa kilpailijoita olisi. Onneksi ainakin vielä toistaiseksi on.
Nyt haluaisi erästä asiaa kysyä teiltä, arvon lukijat. Mitä mieltä olette Adoben Creative Cloud -politiikasta?
Lightroomin päivitykset on hinnoteltu niin alas, että päivitys on hintansa väärtti. Vitosta on ilo käyttää, kun se ei jumita isojenkaan kuvatietokantojen kanssa kuten nelonen teki.
VastaaPoistaMitä tulee Adoben Creative Cloud politiikkaan, niin aluksi se todellakin syletti ja meinasin laittaa koko Adoben boikottiin. Nyt kun asiaa tarkemmin mietin, niin pistin saman tien tilaukseen. :) Koska olen yliopiston työntekijä, saan hankkia CC:n opiskelija hinnalla 19.90e/kk ensimmäinen vuosi. Se on ihan naurettavan halpa hinta, kun samaan pakettiin saa käyttöön Lightroomin päivityksen lisäksi, Photoshopin ja kaikki muutkin Adoben tärkeimmän softat. Kaiken lisäksi samaan hintaan saa 20Gb tilaa pilvestä, jonne sivustoni tulevat muuttamaan kesän aikana (blogia lukuunottamatta), näin säästyy iso summa webhotellimaksuista. Näin olen käytännössä jo plussalla viime vuodesta hankkimalla CC:n. Vuoden päästä hinta nousee 29e/kk, ei paha sekään. Niille, jotka eivät ole töissä oppilaitoksissa, hinta on tietenkin suolaisempi 65e/kk. Se hinta jo pistäisi miettimään saako rahalle tarpeeksi vastinetta, mutta kun ajattelee paljonko oli esimerkiksi Photoshop CS6:n lähtöhinta, niin tuokaan ei tunnu enää pahalta.
Nopeus ei ole siis ihan pelkästään omaa kuvitelmaani ilmeisesti. Hyvä juttu. Pelkän Photoshopin saa muistaakseni n. 25 eurolla kuussa, mutta sekin on liikaa näin harrastajan budjetilla. Jos on oma yritys, niin Creative Cloud kannattaa varmasti hankkia, kun on helppo vähentää verotuksessa. Ja tuo opiskelijahinta on sopivalla tasolla.
PoistaOlen harkinnut Photoshop CS6:n ostamista nyt kun sitä vielä voi ihan ostaa. Voisi olla pidemmän päälle halvin ratkaisu. Tosin uudet versiot jää sitten saamatta. Jotenkin vaikeaksi tänä on yhtä-äkkiä mennyt. Ehkäpä pärjään Pixelmatorilla, niinkuin tähänkin asti. Ikävällä tavalla tekisi mieli käyttää jotain aivan muuta softaa, ja unohtaa koko Adobe.
Yksittäisen Photoshopin CC-hinta tuntuu kyllä kovalta, silti kuukausimaksuja saa maksaa melkein kolme ja puoli vuotta, ennen kuin niitä on maksanut saman verran kuin CS6:n täysversio maksaa nyt ostettuna. Tosin senkin jälkeen on jatkettava CC:n maksamista, mikäli haluaa käyttää minkäänlaista Photoshoppia. Itse tosiaan käytän monia Adoben ohjelmia (ihan harrastusmielessä), siksi hinta (varsinkin opiskelija/opettajalisensin) tuntuu halvalta.
PoistaMielenkiintoisia laskelmia. Kolme ja puoli vuotta tuntuu ikuisuudelta tietotekniikan saralla. Adobe julkaissee lähitulevaisuudessa valokuvaajille suunnatun Creative Cloud -paketin, katsotaan mitä se pitää sisällään. Parasta olisi jos Photoshopista julkaistaisiiin hieman riisuttu versio valokuvaajille. Sen pitäisi sisältää ehdottomasti täysi tuki 16-bittisille kuville ja mielellään olla ostettavissa tai ainakin halvalla kuukausihinnalla yhdessä Lightroomin kanssa. Tuskin tosin tulee. Tai sitten 16-bittisten kuvien tuki pitäisi lisätä Photoshop Elementsiin. Se olisi ehkä paras vaihtoehto!
PoistaHuhujen perusteella adobe on todellakin taipumassa (valokuvaajien) painostuksen alla jonkinlaiseen järkevämpään ratkaisuun: http://photorumors.com/2013/06/16/adobe-is-considering-new-pricing-models-for-creative-cloud/?utm_source=feedly&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+PhotoRumors+%28PhotoRumors.com%29
PoistaNyt alkaa kuullostamaan todella hyvältä. Mielenkiintoinen linkki. Kiitos, Pasi!
PoistaEn ole huomannut merkittäviä nopeuseroja mutta sen huomasin kyllä, että Lightroom 5 syö muistia vielä enemmän kuin edellinen versio. Minulla on vain 4 GT muistia ja Lightroom 5 ottaa melkein kaiken, jolloin on tuskallista käynnistää mitään muuta sovellusta.
VastaaPoistaOnko päivitys hintansa arvoinen? Minusta ehdottomasti ja siirryin sujuvasti kaikkien uusien ominaisuuksien käyttäjäksi. Varsinkin kun esim. "Spot removal" -toiminto on parantunut huomattavasti.
Kyllä tilanne valitettavasti on sellainen, että Adobe on siirtymässä kokonaisvaltaiseen rahastukseen ja olettaisin, että ei kestä kauan ennen kuin Lightroomin saa vain pilven kautta kovaan hintaan. Adobe teki kovan siirron kun versio 4.0 ilmestyi ja sen sai lähes pilkkahintaan. Halvimmat tarjoukset olivat 30 euron nurkilla. Nyt on moni, minä mukaan lukien, siirtynyt Lightroomin käyttäjäksi ja rahastus alkaa ennemmin tai myöhemmin.
Pelottava ajatus, että Lightroomia ei enää saisi muuten kuin kuukausimaksua vastaan. Vaikka se järjellä ajateltuna voisi tulla jopa edullisemmaksi kuin versiopäivitykset vuosittain, niin joku tuossa vuokrausmallissa tökkiii pahasti minun mielestäni.
PoistaItselläni on kahdeksan gigaa muistia pari vuotta vanhassa Mac Minissäni, eikä suorituskykyongelmia ole enää tässä uudessa versiossa tullut vastaan.
Hyvä artikkeli! En vähään aikaan ole kerennyt paneutua uusimpiin kirjoituksiisi ja taas on asiaa niinkuin pitääkin. LR5 kuulostaa kyllä houkuttavalta, mutta se ero neloseen verrattuna. Se täytyisi päästä kokeilemaan.
VastaaPoistaItse ostin koneeseen kerralla muistia eli sen 16gb ja tehokas prosessori jne. josta toki voi olla suuri hyöty, jos on panostettu nopeampaan toimimiseen. Kovalevyllä on tietenkin iso merkitys asiassa ja kuvien lataamisessa, harmikseen nopeat SSD -kovalevyt ovat vielä kalliita ja gigat painottuu lähinnä sinne 125-250gb luokkaan. Kuvia kuitenkin tulee paljon, joten arkistointi menee ainakin toistaiseksi hitaammalle HDD -levylle.
Veikkaan siis, että suurin merkitys on vielä kovalevyssä ja muisteissa. Mutta jos algotritmit ohjelmassa ovat suotuisempaan päin niin eiköhän sillä ole vielä hieman saatu pinnistettyä nopeudessa. Täytyy raportoida asiasta, jos LR5 hommaan.
Minä olen CC:sta sitä mieltä, että täyttä rahastusta koko homma, joka suorastaan pistää vihaksi. Olen perinteisen ohjelmiston oston ja käytön kannalla, että kun kerran on ohjelman ostanut, ei siitä enää sen jälkeen tarvitse maksaa - käytti sitä tai ei.
VastaaPoistaKiitos Teemu erinomaisesta artikkelista! Lightroom 4 pyörii vielä koneella ja vitonen tulee hankittua varmasti heti kun on aikaa sen lataamiseen. Olen ollut tyytyväinen Ligtroomiin ja cs6 yhteispeliin tähän mennessä, tosin photoshoppia käytän niin vähän kuin mahdollista.
VastaaPoistaTuo valokuvaajauudistus Adoben ohjelmiin kuulostaa houkuttavalta ja koukuttavalta.
LR 5 asennettu ja hyvin pyörii, En käytä PS, joten jos menee yhteiscloudiin niin siihen loppu LR:n käyttö
VastaaPoistaYmmärrän hyvin näkemyksesi. Toivottavasti Lightroom pysyy jatkossakin myös kauppojen hyllyillä. Valitettavasti pelkään vahvasti, että näin ei tule olemaan. Aloitin tutustumaan Applen Apertureen, ja harkitsen vakavasti siirtymistä käyttämään sitä. Nyt siirtymiseen voi käyttää aikaa ja tutkia rauhassa ohjelmien eroja. Sitten kun tieto Lightroomin siirtymisestä pelkästään CC:n alle, niin on suunnitelma jo olemassa.
PoistaSSD levy ei nopeuta LR kuin nimeksi, prosessorin lasketateho on ykkönen ja sitten 8g Rammia ja sitten levyjärjestelmä
VastaaPoista