Raha on kuitenkin ainoa mittayksikkö kuvien myyntituoton mittaamiseen. Uskon, että monet olisivat kiinnostuneita myyntituoton määrästä. En kuitenkaan mielelläni puhu summista, vaan tarkastelen ennemmin, että kuinka paljon kuvia on tällä hetkellä myynnissä ja miten eri kuvapankit ovat tuottaneet suhteessa toisiinsa. Ovatko suosituimmat kuvapankit maineensa veroisia?
Olen vasta-alkaja verrattuna niihin, jotka ostavat leipänsä ja maksavat vuokransa kuvapankeista saamillaan tuloilla, mutta jotain kokemuksia minullakin jo on. Tarkoitus on hieman valaista asiaa niille, jotka vielä harkitsevat kuviensa myymistä kuvapankkien kautta.
Kuvia on myynnissä kahdeksassa kuvapankissa
Olen pikkuhiljaa ottanut lisää kuvapankkeja mukaan yrittäen kuitenkin pitää kokonaismäärän kurissa. Kuvien lataaminen on melko työlästä ja sellaisia kuvapankkeja, joissa myyntiä on vain vähän tai ei lainkaan, ei kannata pitää mukana lainkaan.
Aloitin vuosi sitten kokeilemalla onneani neljän suurimman kuvapankin kanssa, nyt määrä on kahdeksan. Tällä hetkellä kuvani on myynnissä seuraavissa kuvapankeissa:
- Shutterstock www.shutterstock.com
- iStockphoto www.istockphoto.com
- Dreamstime www.dreamstime.com
- Fotolia www.fotolia.com
- Bigstock www.bigstockphoto.com
- 123RF www.123rf.com
- Depositphotos www.depositphotos.com
- CanStockPhoto www.canstockphoto.com
Mielestäni kannattaakin ennemmin nähdä vaivaa ja tunkea vaikka puoliväkisin sisään näihin suosituimpiin kuvapankkeihin, kuin heittää kuvia myyntiin helpompiin ja vähemmän tunnettuihin kuvapankkeihin. Silloin saattaa se ensimmäinenkin kuva nimittäin jäädä myymättä, koska mitään ei tapahdu pitkään aikaan ja homma lopahtaa helposti uskon puutteeseen.
Myyntikuvien määrä vaihtelee eri kuvapankeissa
Olen käsitellyt ja hakusanottanut kuviani myyntiä varten nyt noin 160 kappaletta, joista on myynnissä kuvapankista riippuen noin sata kappaletta. Eri kuvapankit suosivat erilaisia kuvia, joten määrän lisäksi myös portfolioni vaihtelee melko voimakkaasti eri kuvapankkien välillä.
Toisaalta asia harmittaa, mutta tavallaan se on myös eduksi. Nythän useampi käsittelemistäni kuvista päätyy myyntiin ainakin johonkin kuvapankkiin, eikä kuvien käsittely tunnu niin turhalta hommalta.
Tyypillisesti etsin käsittelen myyntikuvia muutaman kerran viikossa ja vain niin kauan kuin se tuntuu hauskalta. Kun kuvia on kasassa 5-10 kappaletta, niin lähetän ne aina kaikkiin kuvapankkeihin hyväksymistä tai hylkäämistä varten.
Joskus voi olla pidempiäkin taukoja ilman yhtään ladattua kuvaa mihinkään, mutta sekin kuuluu homman luonteeseen. Olisi eri asia, jos tätä tekisi työkseen. Näin harrastaja pohjalta kannattaa sallia itselleen lepotaukoja.
Kuvapankkien myyntituotot ovat linjassa niiden maineen kanssa
Totta se on, Shutterstock tuottaa parhaiten! |
Viereinen kuva osoittaa kuvieni suhteellisen myyntituoton eri kuvapankeissa. Kuvasta käy ilmi, että Shutterstock pitää johtoasemaa iStockphoton ollessa toisena lähes samalla myyntituotolla.
Myös Dreamstime ja Fotolia ovat parhaiten myyvien joukossa, kuten oli oletettavaakin, mutta eivät kuitenkaan pääse kahden parhaimman tasolle. Yllätyksenä 123 RF kipuaa selvästi parempaan tuottoon kuin häntäpään kuvapankit, Depositphotos, BigStockPhoto ja CanStockPhoto.
Kuvan kolme alinta kuvapankkia ei ole mukana lainkaan, vaikka näkyvät listassa. On myös huomioitava, että vaikka Shutterstock on ollut mukana vasta loppusyksystä lähtien, on se ohittanut jo kaikki muut kuvapankit myyntimäärissä ja -tuotoissa. iStockphotossa myyntimäärät ovat romahtaneet kesän alussa tehtyjen muutosten jälkeen totaalisesti. Voi vain toivoa, että myynnit lähtevät jälleen vetämään jossain vaiheessa. Kesä tosin muutenkin on ilmeisesti hiljaista aikaa myyntien suhteen.
Johtopäätöksiä
Kuvapankit näyttävät olevan maineensa arvoisia. Shutterstock on ehdottomasti parhaiten myyvä kuvapankki vaikka kuvassa se pitääkin johtoasemaa vain niukasti. Jos mitattaisiin myyntimääriä, niin ero olisi paljon suurempi. Shutterstockissa suurin osa kuvamyynneistä on subscription-myyntejä, joista saa vain 0,25 dollaria per myynti, mutta kuvia myydään paljon enemmän kuin muissa kuvapankeissa.
Mieluummin myyn sata kuvaa 0,25 dollaria kappaleelta, kuin kymmenen kuvaa 2 dollaria kappaleelta. Ja mukava puoli hommassa on se, että kaikki kuvapankkeihin ladatut kuvat on ja pysyy myynnissä. Myyntikuvien määrä siis kasvaa koko ajan, ja myyntituotto kasvaa samassa suhteessa, ehkä jopa hieman nopeammin. Eli vaikka lopettaisin kuvien lataamisen tänään, niin kuvien myynti kuitenkin jatkuu vaikka myynnin kasvu lakkaisikin.
Kyllä tämä hauskaa on ollut. Suosittelen kuvapankkeja myyntikanavaksi kaikille hiemankin yrittäjähenkeä omaaville harrastajavalokuvaajille. Omalla kohdallani koko harrastus on vasta alkuvaiheessa.
Jaahans, mitäs kuvia sitä seuraavaksi oikein laittaisi myyntiin...
Mikä tilanne nyt on ja mikä kuvapankki myy parhaiten?
VastaaPoistaShutterstock on ylivoimainen sekä myytyjen kuvien määrää, että myyntitulojen määrää mitattaessa. Fotolia on kirinyt Shutterstockia kiinni viime aikoina ilahduttavan hyvin. Dreamstime laahaa perässä, vaikka kasvua sielläkin. iStock on lähes kuollut, mutta partnerimyynnit pitävät sen tyhä kärkinelikossa. Alamy myy harvoin mutta huippuhintaan. Kuitenkin parhaat yksittäisen kuvan myynnistä saatavat tulot tulee 500px Primestä (jopa 175$ Per myynti).
VastaaPoista