Hyperlapse on videokuvaamisen uusin trendi-ilmiö. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan videopätkä jota on nopeutettu, ja jossa kamera liikkuu yleensä paikasta toiseen melko pitkiäkin matkoja. Mutta kuinka Hypelapse -video luodaan? Uudella Hyperlapse -ohjelmalla se onnistuu nappia painamalla.
Hyperlapse -video on hyvin lähellä timelapse -videota, jossa kamera asetetaan jalustalle tai muuhun sopivaan paikkaan, ja otetaan sillä valokuvia ennalta määrätyn ajanjakson välein. Tämän jälkeen valokuvista koostetaan video, joka toistaa maisemassa tapahtuneita muutoksia erittäin suurella nopeudella. Vielä lähempänä Hyperlapsea ovat liikkuvat timelapse-videot, joissa kameraa liikutetaan hieman kääntäen joko paikallaan tai erilaisia kiskoja pitkin, jolloin saadaan lisättyä syvyyden tunnetta videoon.
Kaikesta tästä Hyperlapse eroaa siten, että siinä kamera on usein kiinnitetty kuvaajaan, joka kulkee maisemassa tuoden vahvan liikkeen ja vauhdin tunnun videoon, joka siis nopeutetaan jälkikäteen. Tässä kuvaustavassa on kuitenkin se ongelma, että kamera heiluu usein niin paljon, että ilman erilaisia huimaus- tai pahoinvointikohtauksia näitä nopeutettuja videoita on lähes mahdoton katsoa.
Microsoft esittelin taannoin luomaansa tekniikkaa, jonka avulla näihin nopeutettuihin videoihin saadaan tietokoneen avulla luotua erittäin tehokas vakautus, jolloin videota katsottaessa tuntuu, kuin kamera lentäisi läpi maiseman. Eikä aikaakaan tästä, kun Intagram julkaisi älypuhelimille tehdyn sovelluksen, joka tekee tämän kaiken automaattisesti ja vieläpä suoraan puhelimessa! Tätähän piti sitten päästä testaamaan.
Kävimme parisen viikkoa sitten perheeni kanssa Torronsuolla retkeilemässä ja retkemme loppuvaiheilla tuli idea, että jospa koittaisin kuvata pätkän Hyperlapse-videota ihan käsivaralta pitkospuita pitkin kulkiessamme. Ettei homma olisi liian helppoa, niin parivuotias tyttäremme oli kuvaamisen ajan kantorinkassa selässäni heiluen aina välillä puolelta toiselle...
Ohjelman käyttäminen oli juuri niin helppoa, kuin toivoa saattaa. Se ei eroa mitenkään normaalista videokuvaamisesta puhelimella. Kuvaamisen jälkeen pystyy valitsemaan vielä nopeutuksen määrän, jonka jälkeen video prosessoidaan eli nopeutetaan ja vakautetaan suoraan puhelimessa ja tallennetaan puhelimen muistiin.
Olosuhteet huomioon ottaen onnistuin kokeessa hienosti. Tai oikeastaan ohjelma puhelimessani pääsi näyttämään kyntensä. Videon terävyys heikkenee vakautuksen ansiosta aika voimakkaasti ja laatu vaihtelee muutenkin melko tavalla videon aikana. Mutta eipä tätä ohjelmaa tai sillä luotuja pätkiä ole tarkoitettukaan kriittisempään tarkasteluun, vaan tarkoitus on mahdollistaa erilaiset kokeilut ja muistojen tallentaminen uudella tavalla. Kannattaa kokeilla!
Ylläoleva video ja muita erikoisia kokeiluja löytyy Digikuvaaja.netin Youtube-kanavalta.
Ylläoleva video ja muita erikoisia kokeiluja löytyy Digikuvaaja.netin Youtube-kanavalta.
Tätähän on mukava katsoa, kun menee hyvää vauhtia eteenpäin. Katsoja ei ehdi kyllästyä pitkäveteisyyteen. :-)
VastaaPoistaNopeudesta huolimatta, näin eteenpäin mentäessä antaa hyvän kuvan luonnosta.
Jep. Maastopyörän kanssa kun kuvaisi, niin saisi aikaan jo aika huimaa vauhtia videoon..
VastaaPoista