Mahdollinen tarpeeni uuden kuvien arkistointi ja -käsittelyohjelman hankintaan tuli jo viime keväänä, kun en löytänyt Lightroomista sopivia säätöjä Fujin X100S kameran tuottamille raw-kuville. Kyseisen kameran kenno on niin erikoista tekniikkaa, että Adobella oli melkoisia vaikeuksia saada Lightroom tukemaan sitä. Eikä Lightroomin raw-konversion kuvanlaatu mielestäni vieläkään ole sillä tasolla kuin pitäisi.
Sitten törmäsin netissä ratkaisua etsiessäni Phase Onen Capture One Pro -ohjelmaan. Olen toki ollut tietoinen sen olemassaolosta jo vuosikausia, mutta siinä on ollut aina joitain puutteita, joiden vuoksi kiinnostukseni ohjelmaa kohtaan ei ole toistaiseksi herännyt. Capture One on periaatteessa täysin Lightroomia vastaava ohjelma. Sillä voi arkistoida suuria kuvamääriä ja siinä on oma raw-konvertteri, sekä monipuoliset kuvankäsittelyominaisuudet. Photoshoppia se ei täysin tietenkään korvaa, mutta pitkälle pelkästään silläkin pääsee.
Capture Onesta löytyy erittäin monipuoliset säädöt mm. värien hallintaan. |
Capture Onea on kehitetty jatkuvasti eteenpäin, ja nyt kun tarkastelin uusimman version ominaisuuksia, alan olemaan vakuuttunut sen käyttökelpoisuudesta. Suurin aiemmissa versioissa ollut vika oli puute ulkoisten ohjelmien tuelle. Eli kuvia ei ole pystynyt muokkaamaan muissa kuvankäsittelyohjelmissa ilman kierrättämistä kansioiden kautta. Mutta nytpä pystyy. Lightroomistakin tuttu 'Edit in...' löytyy valikosta, joka avautuu kun kuvaa klikkaa hiiren oikealla painikkeella. Editoinnin jälkeen muokattu kuva ilmestyy automaattisesti kuvakirjastoon originaalin vierelle. Niin sitä pitää!
Olen käyttänyt aiemmin Lightroomin lisäsi myös Applen Aperturea, jonka kehitys on nyt virallisesti lopetettu. Aperture on erittäin pätevä ohjelma, mutta myös siitä puuttuu joitakin tärkeitä ominaisuuksia, joita siihen on turha odotellakaan ilmestyvän enää. Capture One muistuttaa käyttöliittymältään enemmän Aperturea kuin Lightroomia, ja tämä on mielestäni pelkästään hyvä asia. Ja nyt siinä on vihdoin kaikki tarvittavat työkalut koottuna samaan pakettiin.
Capture Onen kuvanlaatu ja nopeus antavat ammattimaisen vaikutelman
Paras ja tärkein ominaisuus Capture Onessa on sen raw-konvertterin tuottama kuvanlaatu. Tämä seikka on jo pitkään ollut ammattikuvaajien tiedossa, ja yksin se on ollut ohjelman myyntivaltti, vaikka joitakin muita ominaisuuksia on jäänyt aiemmista versioista puuttumaan. Testasin kuvanlaatua pikaisesti, ja eron kyllä huomaa.Testini perusteella Capture Onessa ovat jopa Lightroomissa dng-muotoon muutetut raw-kuvat tarkempia ja sisältävät vähemmän kohinaa kuin Lightroomissa itsessään. Melkoinen saavutus, kun ottaa huomioon, että dng on Adoben kehittämä tiedostomuoto. Lisäksi on selvää, että vielä parempi kuvanlaatu saavutetaan, kun Capture Onella käsitellään kameran tuottamia alkuperäisiä raw-tiedostoja. Silloin voidaan hyödyntää ohjelmasta löytyviä kamera- ja objektiivikohtaisia profiileja paremmin.
Toinen selvä ero ohjelmien välillä on kuvien värintoistossa. Capture Pro tuottaa perusasetuksillaan hieman Lightroomia tummempisävyisiä kuvia, mutta sävyt ovat rikkaita ja niissä on valtavasti säätövaraa. Ne näyttävät mielestäni jotenkin aidoimmilta. Tätä on vaikea selittää, mutta koitan jossain vaiheessa havainnollistaa tätä seikkaa kuvien avulla. Ei olekaan ihme, että monet muotikuvaajat käyttävät Capture Onea kuviensa tuottamiseen.
Capture Onen kirjasto on täysin muokattavissa ja sen käyttö on helppoa |
Capture Pro on myös nopea. Ei Lightroom ole sekään mitenkään tuskastuttavan hidas ainakaan uusimmilla koneilla, mutta väittäisin että ainakin ensikokemukseni perusteella Capture Pro on vielä nopeampi. Lightroom hidastelee välillä sellaisten kuvien kohdalla, joissa on käytetty liukusäätöjä tai muokkaussivellintä, ja tämän jälkeen tehdään viimeistelyjä esim. valotukseen. Tämäntyyppistä hidastelua en tavannut Capture Onea kokeillessani lainkaan.
Nopeusetua tulee myös siitä, että Capture One tuottaa valmiiksi paremman näköisiä kuvia kuin Lightroom. Ja tämä on minulle tärkeä ominaisuus. Kun kuvaan kuvapankkeihin, kuvamäärät ovat suuria, eikä joka kuvaa ei ole aina mahdollista viilata alusta loppuun. Siis mitä valmiimpana kuva on kamerasta tullessaan, sitä enemmän kuvia ehdin käsittelemään.
Kokeileminen kannattaa, mutta käyttäjäksi siirtyminen on iso urakka
Siirtyminen käyttämään kokonaan eri ohjelmaa kuvien arkistointiin ja käsittelemiseen on työlästä, ja vaatii kunnollisen ennalta suunnittelun suurien kuvamassojen vuoksi. Kovin heppoisilla perusteilla sitä ei voi tehdä ja kannattaa myös laatia jonkinlainen suunnitelma takaisin siirtymistä varten. Ihan vaan kaiken varalta.En vielä tiedä siirrynkö käyttämään Capture One pysyvästi, mutta ensimmäinen askel siihen suuntaan on otettu. Ammattimaista kuvanlaatua vaativille suosittelen ainakin tutustumaan Capture Oneen. Käyttöliittymä on aluksi ehkä hieman monimutkaisen tuntuinen Lightroomiin tottuneelle, mutta ominaisuuksia ohjelmassa on valtavasti, ja huipputasoisen kuvanlaadun vuoksi pieni vaivannäkö kannattaa.
Capture One maksaa yli 200 euroa, joten ihan halpana sen hintaa ei voi pitää. Capture Onea voi kuitenkin kokeilla ilmaiseksi kuukauden ajan. Jossain mainostettiin kokeiluajan olevan peräti 2 kuukautta, mutta ainakin minulla ohjelma kertoo kokeiluaikaa olevan jäljellä enää vajaan kuukauden verran.
Toisaalta ymmärrän hyvin myös niitä, jotka ovat Adoben Creative Cloudin asiakkaita, eivätkä halua maksaa kovaa hintaa uuden ohjelman hankkimisesta, kuuluuhan Lightroom Creative Cloud tilaukseen. Mutta jos olet Lightroomisi jo opetellut perinpohjaisesti, ja silti tuntuu siltä kuin jotain puuttuisi, niin tässä saattaa olla ratkaisu. Tai jos et ole retkahtanut Adoben pilveen, niin kannattaa ainakin pysähtyä hieman miettimään sillä kohtaa, kun uusi Lightroom versio jossain vaiheessa julkaistaan, ja päivityksestä pitäisi taas jotain maksaa.
Näyttää siis siltä, että löysin vihdoin ohjelman, joka voisi toimia Lightroomin korvaajana jatkossa. Nyt ollaan kuitenkin vielä lähtöviivoilla, ja ohjelman opettelu on vasta aluillaan. Mikäli Capture One täyttää odotukseni, niin olen valmis sijoittamaan siihen ja toivon, että sijoitukseni maksaa itsensä takaisin nopeutuneen työnkulun ansiosta.
Ja merkitseehän parempi kuvanlaatu myös sitä, että yhä useampi kuvistani hyväksytään kuvapankkeihin myyntiin. Tiettyjä uhrauksia kannattaa ja pitääkin tehdä, jos aikoo panostaa kuvien myymiseen. Ja jos päätän siirtyä Capture One käyttäjäksi kokonaan, niin kuulette tästä ohjelmasta varmasti vielä lisää. Tällä hetkellä olen erittäin toiveikas Capture Onen suhteen.
Itsellä myös työn alla tuo kokeiluversio. Nopealla kokeilulla tuntuis kans siltä , että Olympuksen raakakuvista saan enemmän irti. Yksityis kohtia enemmän ja värit puhtaammat...Täytyy jatkaa kokeilua.
VastaaPoistaTestaapa kohinaakin kun ehdit :) mielestäni kuvat on kaikin puolin puhtaampia sävykkäämpiäkin. Mitä mieltä muuten olet Capture Pron käyttöliittymästä? En taida enää vaihtaa takasin...
PoistaKäyttöliittymä on hyvin muokattavissa omiin tarpeisiin sopivaksi ja tuntuu toimivalta. Kuvat näyttää puhtaammilta sekä värien kuin kohinankin suhteen. Luulin ensin sen kohinattomuuden olevan yksityiskohdista pois, mutta ei ole. Otin muutamia testikuvia raw/jpg ja vertailin vierekkäin, näyttäs aika hyvin myöskin tuo kamerakohtainen väriprofiili toimivan. Mielenkiintoista .....jatketaan kokeilua. Niin , ja muutamaa muotokuvaa kans vertasin lightroom vs capture one ja capturen versioissa esim. silmiin tuli enemmän eloa.
PoistaHyvä, että sinulla on samansuuntaisia kokemuksia. Ihmeen paljon kuvien kohinaisuuteen vaikuttaa ohjelma, jolla niitä avataan. Ei Capture Onen raw-konvertteria turhaan ole kehuttu!
PoistaHuomasin, että panoraamakuvien ja HDR-kuvien yhdistäminen useasta kuvasta Capture Onella on ikävä kyllä tosi hankalaa. Pitää tutustua scripteihin, jotain siellä oli jo valmiinakin ainakin Photoshopille. Ainaki Nikin pluginit tuntuvat toimivan suoraan lukuunottamatta Silver Efex Prota. Ei millään viitsisi kierrättää kuvia kansioiden kautta. Onneksi Capture Onea kehitetään jatkuvasti ja ominaisuuksia tulee koko ajan lisää. Testit jatkuu.
P.S: Ostin jo ohjelman itselleni,vaikka kallis olikin.. Netistä löytyy 10% alennuskuponkeja, mutta alvit tulee vielä hinnan päälle. Toisaalta Adobe Creative Cloud tulisi vuodessa maksamaan jo 140€, kaikki on suhteellista..
Minuta tuo silveri toimii samoin kuin muutkin sieltä edit with ja silver valinnaksi. Minkälaiseen ongelmaan olet törmännyt panoraama ja hdr käsittelyssä?
VastaaPoistaSilver Efex tosiaan näyttää toimivan hienosti, se pitää vaan hakea käsin eikä löydy suoraan listalta. HDR Efex sen sijaan kaatuu aina kun koitan avata useamman kuvan siihen. Kerran tai pari olen onnistunut tekemään HDR-kuvan uudelleenkäynnistämisen jälkeen. Toimiiko sinulla hyvin? Vai toimiiko joku muu ohjelma paremmin? Panoraaman stitsaus-softakin on vielä hakusessa. Photoshopissa toimii kyllä, mutta olisko joku muu parempi? PTGui? Autopano Pro?
PoistaPhotoshop ja Pixelmator toimii hienosti Capture Onen kanssa. Perfect Photo Suite tekee tiffeihin alpha-kanavan, ja se taas ei aukea enää ollenkaan :(
NIK:illä pärjää kyllä hyvin, mutta HDR Efex pitäisi saada toimimaan paremmin.
Sama ongelma tuon HDR Efexin kanssa, kaatu joka kerta, toivottavasti korjaantuu päivityksissä. Photoshopissa tosiaan toimii hyvin panoraama, muita en ole kokeillut. Tuo edit with on tuossa capturessa tuore ominaisuus joten olen luottavainen, että korjaantuu piakoin.
VastaaPoistaTotta, kyllä tämä uusi ominaisuus tulee vielä kehittymään. HDR Efex toimii, kun tekee kuvista ensin tiffit ja avaa ne 'Open with...' -kohdasta eikä 'Edit with...' Kuvat pitää sitten erikseen kaivaa takaisin Capture Oneen. Tosin siinä on se huippu 'Sync folder' -toiminto, joka katsoo ja automaattisesti lisää kuvat kirjastoon kansiosta. Sitä voi käyttää apuna.
PoistaMiten olet tulkinnut tuon terävöittämisen ja kohinan poiston? Itse olen antanut olla oletukset kohinan poistossa ja hyvin on toiminut. Onko tuossa terävöityksessä myös jokin konnepellin alla toimiva kuvakohtainen säätö? Tuntuu toimivan hyvin ilman säätöä.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, aika vähän tarvii koskea säätimiin, ja se on aivan huippu juppu! Objektiiveille löytyy mallikohtaiset korjausprofiilit, ja niillä saa kuvista virheet ja vääristymät korjattua tosi tehokkaasti. Tällä ohjelmalla saa raw-kuvista kaivettua parhaan mahdollisen laadun esille.
VastaaPoistaEi kohinaa täysin saa pois tälläkään, mutta tosi hyvää jälkeä tulee perussäädöillä. Viimeistelyyn käytän NIK-Softwaren Dfine 2:sta. Capture Onen 'Clarity' ja 'Structure' -liukusäätimet tekee tehtävänsä myös todella tyylikkäästi, 'efektimäisyys' ei hyppää silmille samalla tavalla, kuin Lightroomissa.
Noin puoli vuotta olen käyttänyt Capture One Pro:ta ja olen kyllä tykännyt ohjelmistosta. Alkuun hieman sekava.
VastaaPoistaErityisesti pidän noista värien ja paikallissäätöjen mahdollisuuksista.
Ohjelma opettelelussa on ollut apua Phase One:in Youtube kanavasta, jossa on hyviä opetusvideoita: https://www.youtube.com/user/PhaseOneDK/videos
https://www.phaseone.com/en/Online-Store/Sony-upgrades.aspx
VastaaPoistaSony kameran käyttäjille pro versio maksaa 50€ Tukee ainoastaan Sonyn kameroita
Tämän kirjoituksen innoittamana latasin minäkin pro version kokeeksi ja täytyy sanoa että olin hämmästynyt sen hyvyydestä kun vertaa Lightroomiin jota olen aikojen alusta käyttänyt ja pitänyt lajinsa ykkösenä. Sony A7RII kuvaajana tuntuu että ohjelma sopii kuin nenä päähän kameran ja Zeissin objektiiville. Vaikka ohjelmaa en vielä osaa käyttää hyvin tuntuu että mieleiset säädöt saa tehtyä paljon helpommin kuin Lightroomilla eikä softa ylireagoi säätöihin niin yliherkästi kuin LR. Lisäksi Sony kuvaajille edullinen 50 euron hinta on houkutteleva.....jatkan harjoittelua.
VastaaPoistaTerveisin: Kari Korpihete AFIAP valokuvaaja Helsinki
Mukava kuulla, että olet tyytyväinen ostokseesi. Uusin versio 9 on kehittynyt edelleen ja vihdoin hakusanojen lisääminen ja muokkaaminen on todella sujuvaa. Lightroom jää todellakn pahasti jälkeen Capture Onesta kuvanlaadussa. Ei aina kannata seurata valtavirtaa, joskus tuhat kärpästä todellakin voi olla väärässä...
PoistaEi minulla tosin Lightroomistakaan ole paljoa pahaa sanottavaa, hidastelukin on kai korjattu uudessa versiossa. Tosin eipä sitä juuri tule enää käytettyä, nyt kun Affinity Photo yhdistää panoraamatkin uudessa versiossaan. Affinty Photoa käytän yhdessä Capture Onen kanssa Photoshopin sijaan. Kannattaa kokeilla, jos olet Mac-käyttäjä. Ei ole tullut Adobe Creative Cloudia ikävä lainkaan.
Itselleni versio 9 ratkaisi siirtymisen kokonaan Lightroomista captureen. Affinity photoa käytän myös 99% kuvanmuokkuksissa. Nyt kun olet käyttänyt Affinity photoa enemmän, niin oisi mukava nähdä oma arvostelusi ohjelmasta täällä.
VastaaPoista