Nyt kuuluu kummia: Vaatimuksistaan tiukka kuvapankki Shutterstock on löysännyt kriteereitään uusien kuvaajien hyväksymiseksi myymään kuviaan palvelunsa kautta. Kun aiemmin uusien kuvaajien arvioitavaksi lähetettävistä kymmenestä parhaasta kuvasta seitsemän kuvan piti täyttää kuvapankin myyntikuville asettamat kriteerit, niin riittää nykyisin yhden kuvan saaminen seulan läpi. Yhden!
Kun luin tästä uutisesta, niin tarkistin ensin ettei ole aprillipäivä, jonka jälkeen aloin etsimään uutista muistakin lähteistä, eihän tämä voisi pitää paikkaansa. Mutta totta se on, nyt on helpompi kuin koskaan päästä myymään kuviaan yhteen maailman suosituimmista microstock-kuvapankeista.
Myyntiin hyväksyttävien kuvien laatukriteerit pysyvät ennallaan
Kuvien saaminen myyntiin Shutterstockiin on ollut viimeaikoina melko tuskaista. Olen myynyt kuviani siellä jo monia vuosia, eikä kuviani koskaan ennen ole hylätty niin paljon kuin kuluneen syksyn aikana. Syitä uuteen tiukkaan politiikkaan voidaan vain arvailla. Todennäköistä on, että kuvat menevät ensin jonkinlaisen automatisoidun tarkastuksen läpi, joka hylkää kuvista valtaosan. Sen jälkeen vielä tarkastajat syynäävät kuvat läpi ja hyväksyvät niistä vain tietyn ennalta määrätyn prosenttiosuuden. Armotonta peliä.
Vaikka uusien kuvaajien hyväksymistä kuvapankin kirjoille nyt lasketaankin, niin pysyvät kuvien laatukriteerit tutulla tiukalla tasollaan. Mikäli Shutterstock ei olisi niin ylivoimainen tulonlähde verrattuna muihin käyttämiini kuvapankkeihin, olisin lyönyt jo hanskat tiskiin jo moneen kertaan. Jotenkin se onnistuu kuitenkin pitämään otteessaan, eikä tällä alalla kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä. Tuloksiin pääsee vain pitkäjänteisellä otteella.
Miksi ihmeessä Shutterstock laski vaatimuksiaan?
Shutterstock on yksi suurimmista kuvapankeista tarkasteltaessa asiaa sekä myynnissä olevien kuvien että kuvaajien määrän valossa. Ihmetyttää siis että miksi se yhtä-äkkiä haluaa vielä lisää kuvaajia, ja ovat valmiita vaikka tinkimään laadusta tavoitteeseen päästäkseen.
Yksi syy voi olla puhtaasti se, että lukujen halutaan näyttävän mahdollisimman suurilta osakkeenomistajien ja uusien yhteistyökumppaneiden suuntaan. Selvää on, että Shutterstock on ollut yksi vaikeimmista kuvapankeista uusille kuvaajille, joten kuvaajamäärät eivät ole kasvaneet samaan tahtiin kuin monissa muissa kuvapankeissa. Tämä lienee yksi todiste siitä, että kilpailutilanne on kiristynyt entisestään.
Tai asiaa voidaan ajatella myös tuottavuuden näkökulmasta. Shutterstockin ei tarvitse maksaa uusille kuvaajille yhtä suurta osuutta myyntihinnasta kuin kokeneemmille kuvaajille, joiden osuus kuvan myyntihinnasta on pikkuhiljaa kasvanut myytyjen kuvien määrän myötä. Nyt jos siis yhä suurempi osa myydyistä kuvista on uusien kuvaajien ottamia, kuvapankin tuottavuus per myyty kuva nousee. En ole mikään liiketalouden ammattilainen, mutta veikkaan että tämäkin on sellainen luku jota on kiva esitellä erilaisissa neuvotteluhuoneissa ja kabineteissa.
Haluatko mukaan tienaamaan rahaa kuvillasi?
Oma kuvapankkikuvaajan urani lähti liikkeelle puhtaasti kiinnostuksesta luettuani muutaman rohkaisevan menestystarinan kuvaajista, jotka ovat aiemmin onnistuneet tällä parjatulla alalla. En ole vielä ammattilainen millään mittarilla mitattuna, mutta mukavasti koukussa jo kuitenkin. Koska kuviani myydään päivittäin, on vaikea lopettaa uusien kuvien lataamista myyntiin yhä suurempien tulojen toivossa. Ja vaikka lopettaisinkin, jatkavat myynnissä olevat kuvat tulojen kartuttamista. Kuvien myyntiin lähettämiseen käytettyä aikaa ja vaivaa voidaan siis ajatella myös eräänlaisena sijoituksena.
Mikäli myös sinä olet joskus harkinnut tutustuvasi kuvapankkien maailmaan, nyt on tilaisuutesi koittanut. Tai jos olet jo yrittänyt mutta et ole vielä onnistunut, niin nyt on aika laittaa uusi hakemus menemään. Alkuun pääset lähettämällä kymmenen parasta kuvaasi osoitteeseen:
Kun teet tunnuksesi Shutterstockiin antamieni linkkien kautta, maksaa Shutterstock minulle pienen korvauksen myymistään kuvistasi, sinä saat kuitenkin ihan yhtä suuren osuuden kuin muutenkin. Jos siis koet, että nämä kirjoitukseni ovat olleet sinulle hyödyllisiä, niin tässä on oiva ilmainen tapa kiittää niistä.
Ja eihän sinne Shutterstockiin kannata lähettää mitä tahansa kuvia, lukaise aiemmat kirjoitukseni niin onnistut vielä suuremmalla todennäköisyydellä:
Toivotan onnea kuvapankkiurallesi! Tulen jatkossakin toistuvasti käsittelemään tätä aihetta blogissani, joten vinkkejä ja apua on luvassa. Mikäli aihe kiinnostaa, niin voisi olla järkevää tilata uudet tekstit sähköpostiin uutiskirjeenä, ellet ole jo ehtinyt sitä tilaamaan.
Shutterstock on kyllä myös helpottanut kuvien tarkastusta, hyväksyvät myyntiin enemmän kuvia kuin aikaisemmin tänä vuonna, myös jo kertaalleen aikoinaan hylättyjä menee läpi, tarkastus on myös tosi nopea.
VastaaPoistaRami
Nämä totaaliset suunnanmuutokset ovat kyllä yllättäviä. Ensin iStock poisti laatuvaatimikset oikeastaan kokonaan ja nyt Shutterstock on menossa samaan suuntaan. Kuvia tulee siis myyntiin enemmän kuin aikaisemmin, ja se ei voi olla vaikuttamatta yksittäisen kuvaajan myyntimääriin heikentävästi. Uusille kuvaajille tämä on hyvä asia, mutta vanhat kuvaajat kiristelevät hampaitaan.
PoistaKiitos hyvistä vinkeistä! T. Aloitteleva kuvapankkikuvaaja
VastaaPoistaKiva kuulla, että tästä oli apua. Onnea kuvien myyntiin!
Poista